Humanost bez granica: Djevojčica iz BiH donirala ušteđevinu za pomoć narodu Gaze

- Advertisement -

Imam džemata Turbe Edin ef. Memić objavio je da su djeca iz Bosne i Hercegovine uključila u pomoć za ljude u Gazi koji su izloženi brutalnim izraelskim napadima.

“Kada sam jučer na svom profilu najavio današnju postdžumansku sergiju za Palestinu koja će biti organizirana u našim džamijama, kazao sam, a ciljajući na žensku populaciju, ako nemate muško čeljade u kući, a želite se odazvati na ovu sergiju, pošaljite po komšiji. Meni lično odazvalo se nekoliko osoba još jutros, a jednu izdvajam”, kazao je ef. Memić na društvenim mrežama te dodao:

“U pitanju je djevojčica koja nema oca, a koja je poruku poslala majci da od njene skromne dječije ušteđevine na sergiju pošalje 50 KM što je njena majka i učinila. Molim Allaha da im ukabuli, a njenom babi da lijepi džennet podari.”

PROČITAJTE JOŠ:  Podignuta optužnica protiv Mađara koji je samostrijelom ubio suprugu Selmu Baluković u Tuzli

U svim džamijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u bošnjačkoj dijaspori danas je nakon džuma-namaza proučena dova za mir te organizirana sergija za pomoć narodu Gaze.

U svim džamijama je na hutbi pročitana poruka reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića povodom dešavanja u Gazi.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji brojne džematlije su nakon džuma-namaza dale svoje priloge za pomoć stanovnicima Gaze koji su izloženi svakodnevnom bombardovanju. Iz Rijaseta su naveli kako će pomoć biti dostavljena čim se za to steknu uslovi.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pojavili se prvi snimci Hamasovog raketiranja Tel Aviva: Gradom odjekuju sirene

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj sjednici, razmatrajući trenutnu situaciju u Gazi, još jednom osudio svaki oblik terorizma i nasilja nad nedužnim civilima i pozvao na deeskalaciju nasilja i postizanje trajnog i pravednog mira između Palestine i Izraela.

Rijaset je osudio prekomjernu i neselektivnu upotrebu sile i napade na civilnu infrastrukturu, škole i bolnice. Islamska zajednica će u kontaktu s međunarodnim humanitarnim organizacijama UN-a i drugima utvrditi načine na koje bi se humanitarna pomoć što prije dostavila građanima Gaze.​​​​​​​

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Bajram šerif mubarek olsun muslimanima širom svijeta

Danas je veliki praznik muslimana Kurban bajram ili Hadžijski. Redakcija...

Sedam osoba povrijeđeno u sudaru na magistrali kod Maglaja

Sedam osoba je povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći koja se...

Tragedija: U 26. godini preminuo golman reprezentacije Crne Gore

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) jutros je objavila da je...