Greenpeace: Ništa se ne zna o potonuću platforme Ivana D, Ina želi održati status quo

- Advertisement -

Aktivisti Greenpeacea prosvjedovali su u utorak ispred zgrade Ine u Zagrebu upozoravajući da se ni nakon 15 mjeseci istrage nije saznalo ništa novo o potonuću plinske platforme Ivana D kod Pule jer Ina, poručili su, želi održati status quo kao da se nesreća 2020. nije ni dogodila.

Prosvjednici su istaknuli da prespora istraga nije odgovorila na ključna pitanja kako, zašto i pod kojim uvjetima se dogodilo potonuće platforme.

“Nevjerojatno je da je prošlo toliko vremena, a čini se kao da se cijela situacija nije pomakla s mrtve točke. Čini se da Ina štiti svoje financijske interese i želi održati status quo kao da se nesreća nije ni dogodila, ali je nedopustivo da joj to Vlada i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dopuštaju”, navela je Petra Andrić iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

PROČITAJTE JOŠ:  U kanjon Vrbasa sletjela porodica sa troje djece

Ta se naftna kompanija, napomenuli su iz Greenpeacea, istovremeno diči da je sredinom ožujka ove godine s radom počela nova bušotina na sjevernom Jadranu, najavili su da će u pogonu uskoro biti i druga, kao i da je u planu izgradnja nove platforme.

“Vlada mora pojačati nadzor i temeljito ispitati sve odobalne plinske platforme, uključujući moguće istjecanje metana”, naveli su u priopćenju.

Zatražili su uvođenje embarga na nova ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu, koja bi značila “cementiranje” upotrebe fosilnih goriva u sljedećih nekoliko desetljeća, javlja Hina.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevski policajac dobio godinu zatvora: Sa ženom ukrao njenom suprugu 80.000 KM

“To si ni Hrvatska ni EU ne mogu dopustiti. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti prema obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti i rješenjima za pohranu energije”, poručila je Andrić.

Iz Greenpeacea su naglasili da plin nije “tranzicijsko gorivo”, nije ni zeleno niti čisto, a rješenje vide u obnovljivim izvorima energije za koje Hrvatska ima izuzetan potencijal.

“Jedna smo od najsunčanijih zemalja u Europi, a po korištenju solarne energije smo na samom dnu. Jadransko sunce, a ne fosilni plin, rješenje je i za spas klime i za istinsku energetsku neovisnost”, zaključili su iz Greenpeacea.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Povlači se “Milka Oreo Bar” s bh. tržišta: U čokoladi pronađeni komadići plastike

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Kamion na magistralnom putu M-17 kod Zenice udario 73-godišnju staricu

U saobraćajnoj nesreći koja se večeras oko 18.10 sati...

Zašto su fudbaleri ubili MMA borca: Ubice su poznati kao problematični momci

Fudbaleri Marko Daničić i Vasilije Gačarević, osumnjičeni za ubistvo...

Užas u Brčkom: Pronađeno tijelo žene u stanu, otrovala se alkoholom

Tijelo žene Е.F. (45) iz Brčkog pronađeno je u...

Odbjegli voz vozio bez mašinovođe skoro sat i po, zaustavljali ga i kamenjem

Odbjegli teretni voz u sjevernoj Indiji prešao je oko...