E-cigarete tretiraju se kao pribor za drogu

- Advertisement -

Neke američke saveze škole uvele su rigorozne mjere kada je riječ o posjedovanju i upotrebi e-cigareta. Posjedovanje istih kažnjava se daleko više od konzumiranja “običnih cigareta”.

Elektronske cigaretee-cigarete koje pušačima omogućavaju da se “riješe ovisnosti” tako što umjesto pravog duhana proizvode samo paru, sve su više popularne među tinejdžerima. U brojim školama smatraju da se e-cigarete zbog načina svog rada mogu koristiti i za ilegalne supstance kao što je marihuana. Shodno tome, posjedovanje e-cigarete u školi kažnjava se pritvorom, slanjem pisma roditeljima djeteta, te ponekad i dodatnim časovima o duhanu.

U školama u Sjevernoj Carolini, New Jerseyu, Washingtonu i Connecticutu učenici se mogu suočiti sa dugoročnim suspenzijama, testovima na drogu, te optužbama za posjedovanje pribora za drogu.

PROČITAJTE JOŠ:  Prednosti biciklizma na otvorenom

Ipak, neki roditelji djece smatraju kako su takve mjere previše oštre. U New Jerseyu, majka 16-godišnje učenice Kathleen Leone odbila je zahtjev škole da njenu kćer testiraju na drogu,  nakon što je kod nje pronađena e-cigareta, pa je iz škole suspendirana četiri dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema godišnjem istraživanju vlade koje je vršeno na više od 41.000 studenata, e-cigarete su nadmašile tradicionalni način pušenja među tinejdžerima. Skoro 16 procenata učenika desetih razreda u posljednjih nekoliko mjeseci koristilo je e-cigarete. Istu cigaretu koristilo je 17 procenata maturanata.

PROČITAJTE JOŠ:  Mladi Sarajlija lišen slobode zbog džointa

Istraživanje, sa druge strane, nije uključivalo i eksperimentiranje e-cigarete sa drugim supstancama. Većina građana slaže se s tim da bi prodaja e-cigareta djeci trebala biti ilegalna, te je više saveznih država je zabranilo takvu prodaju.

Zdravstveni stručnjaci još uvijek nisu usaglašeni oko toga da li je e-cigareta manje opasna po zdravlje i da li doprinosi odvikavanju od pušenja. U aprilu prošle godine, američka Administracija za hranu i lijekova (FDA) izdala je prvi puta neke od mjera za e-cigarete koje nalažu zabranu prodaje takvih cigareta maloljetnicima, kao i dodatne naljepnice zdravstvenih upozorenja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ponekad kad mi je teško poželim…

Ova šala već izvjesno vrijeme kruži društvenim mrežama. Nadamo...

Finska troši 10 kilograma kafe po stanovniku godišnje, evo koliko kafe piju stanovnici BiH

Stranica "World of Statistics" objavila je na društvenim mrežama...

Nedim Sladić najavio promjenu vremena

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić oglasio se na svojoj Facebook...

Botić: Ne volim ljude koji…

Ne volim ljude koji druge ismijavaju. Koji ih omalovažavaju, potcjenjuju. Koji...