E-cigarete tretiraju se kao pribor za drogu

- Advertisement -

Neke američke saveze škole uvele su rigorozne mjere kada je riječ o posjedovanju i upotrebi e-cigareta. Posjedovanje istih kažnjava se daleko više od konzumiranja “običnih cigareta”.

Elektronske cigaretee-cigarete koje pušačima omogućavaju da se “riješe ovisnosti” tako što umjesto pravog duhana proizvode samo paru, sve su više popularne među tinejdžerima. U brojim školama smatraju da se e-cigarete zbog načina svog rada mogu koristiti i za ilegalne supstance kao što je marihuana. Shodno tome, posjedovanje e-cigarete u školi kažnjava se pritvorom, slanjem pisma roditeljima djeteta, te ponekad i dodatnim časovima o duhanu.

U školama u Sjevernoj Carolini, New Jerseyu, Washingtonu i Connecticutu učenici se mogu suočiti sa dugoročnim suspenzijama, testovima na drogu, te optužbama za posjedovanje pribora za drogu.

PROČITAJTE JOŠ:  Robot će izvući sa dna mora legendarni brod vrijedan milijarde dolara

Ipak, neki roditelji djece smatraju kako su takve mjere previše oštre. U New Jerseyu, majka 16-godišnje učenice Kathleen Leone odbila je zahtjev škole da njenu kćer testiraju na drogu,  nakon što je kod nje pronađena e-cigareta, pa je iz škole suspendirana četiri dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema godišnjem istraživanju vlade koje je vršeno na više od 41.000 studenata, e-cigarete su nadmašile tradicionalni način pušenja među tinejdžerima. Skoro 16 procenata učenika desetih razreda u posljednjih nekoliko mjeseci koristilo je e-cigarete. Istu cigaretu koristilo je 17 procenata maturanata.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Fitness instruktorica radi treninge uz narodnjake, na ideju došla u kafani

Istraživanje, sa druge strane, nije uključivalo i eksperimentiranje e-cigarete sa drugim supstancama. Većina građana slaže se s tim da bi prodaja e-cigareta djeci trebala biti ilegalna, te je više saveznih država je zabranilo takvu prodaju.

Zdravstveni stručnjaci još uvijek nisu usaglašeni oko toga da li je e-cigareta manje opasna po zdravlje i da li doprinosi odvikavanju od pušenja. U aprilu prošle godine, američka Administracija za hranu i lijekova (FDA) izdala je prvi puta neke od mjera za e-cigarete koje nalažu zabranu prodaje takvih cigareta maloljetnicima, kao i dodatne naljepnice zdravstvenih upozorenja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA