Dr. Smajo Serhatlić, Bosanac u Beogradu liječi kineskom medicinom

- Advertisement -

Prvi jugoslovenski profesor i doktor kineske i tibetanske medicine i majstor kung fu wu shua Smajo Serhatlić već četiri decenije iglicama i drugim tradicionalnim metodama sa dalekog istoka liječi Beograđane i sve one koji od njega zatraže pomoć. Bosanac, rodom iz Odžaka, krajem šezdesetih kao srednjoškolac u Sarajevu upoznao je kineskog inžinjera Hua, otišao u Kinu i nakon osmogodišnjih studija kineske medicine, ali i sticanja zvanja doktora i vrhunskog majstora borilačkih vještina, na poziv ljekara sa Vojno-medicnske akademije (VMA), sada generala JNA u penziji Antonija Škokljeva, vratio se u prijestolnicu tadašnje zemlje.

U razgovoru za AA, Serhatlić ističe da njegova medicina vrlo uspješno liječi sve bolesti. „Kineskom medicinom se mogu liječiti sve bolesti, čak i one najteže, ali u početnoj fazi. Liječi sve bolesti, od gripe pa nadalje“, tvrdi Serhatlić, koji je do sada imao na hiljade pacijenata.

Prvi ljekar akupunkturolog u bivšoj Jugoslaviji

Uporedivši rezultate liječenja sa rezultatima savremene medicine, prvi priznati ljekar akupunkturom u nekadašnjoj Jugoslaviji smatra da ova medicina ima mnogo bolje rezultate nego današnja. Kod njega u ordinaciju u blizini Kalinić pijace, u Kičevskoj 13, niko nije došao po zdravlje odmah pošto se razbolio, već uglavnom se obrate oni koji su prošli mnoge metode liječenja, uključujući alternativne. Dolaze sa svih strana.

Upitan koliko uspješno liječi najteže bolesti, poput kancera, odgovara da je apsurno govoriti ljudima da će se brzo izliječiti, ali da se metodama koje on sprovodi mogu sanirati neki simptomi, a neki pogotovo kod mlađih ljudi, i izliječiti.

Utvrđivanje bolesti se radi specifičnom dijagnostikom koja se uveliko razlikuje od savremene. Čovjek se posmatra kao cjelina i ne liječi se samo oboljeli dio ili organ. Princip liječenja je baziranje cjelokupne čovjekove energije na oboljeli dio tijela.

„Liječenjem cjelokupnog čovjeka, svaka anomalija se može brže i bolje izliječiti“, navodi on dodajući da se u kineskoj medicini ne koriste skeneri ili aparati za ultrazvuk već sam ljekar skenira pacijenta posmatrajući njegov izgled, način sjedenja, boju kože i noktiju, boju glasa, izgled jezika, očiju…

Dijagnoza, nakon što pacijent riječima predoči ono što osjeća, vrši se i „osluškivanjem 27 vrsta pulsa“, uz pomoć tri prsta koji se prislone na članak. Serhatlić podvlači da nijedna druga metoda dijagnostikovanja u savremenoj medicini nije ni blizu ovoj metodi, koja je stara preko deset hiljada godina.

PROČITAJTE JOŠ:  Uzroci kruljenja u želucu

Upitan kako to ubod iglice može da izliječi, pojašnjava da na ljudskom tijelu postoje 24 kanala-linije, plus osam, po kojima se kreće “chi” -bio ili božanska energija, i čim se iglica zabode u akupunkturnu lokaciju (tačno određenu tačku na tijelu), istog momenta se alarmira „centrić u našem mozgu“ za taj dio tijela.

„Priziva (iglica) bioenergiju da dođe u ovaj dio tijela. Iglicama pobuđujemo samo učmalu energiju u našem mozgu, sopstvenu energiju uspavanu u našem mozgu iglice šalju u napadnuto mjesto. Najjednostavniji je i najefikasniji način, bez ikakvih posljedica“, objasnio je Serhatlić citirajući Hipokratove riječi „važno je ne naškoditi“.

Za liječenje jedne bolesti u jednoj terapiji koristi se 5-6 iglica,  a ako pacijnet ima dijagnozu za pet bolesti, maksimalno se koristi oko trideset iglica po cijelom tijelu. Akupunkturna seansa traje oko 20 minuta. Zavisno od vrste i težine bolesti, određuje se broj terapija i njihovo ponavljanje.

Liječio mnoge poznate ličnosti

Prema riječima Serhatlića, oni koji jednom kod njega dođu, uključujući i ljekare, u 99 posto slučajeva dolaze ponovo. „Ostvari se jedna vrsta povjerenja, jer se rezultatima odagna skepsa“, kaže doktor Serhatlić. Ponavlja i kako je posebno zanimljivo da mu dolaze kolege ljekari i da se u njegovom prisustvu osjećaju inferiorno.

PROČITAJTE JOŠ:  Google građanima BiH čestitao Dan državnosti

Na terapiju kod Serhatlića su dolazili mnogi poznati političari, glumci, sportisti… Kako otkriva, kod njega su dolazili Hamdija i familija Pozdreac, Branislav Ikonić, Dušan Škrebić (SPS), Mira Stupica, Đurđija Cvetić, Biljana Jeftić…

U BiH formira edukativni centar kineske medicine

Sa ljudima iz Tuzle Serhatlić je osnovao Udruženje za integrativnu medicinu i uskoro će se vratiti u Bosnu kako bi u svojstvu profesora znanje iz kineske medicine i borilačkih vještina prenio na buduće generacije. Cilj mu je da krene u edukaciju ljekara u BiH. U ordinaciji Serhatlića su i razni predmeti, oružja, slike i isejčci iz novina koji ukazuju na njegovu bliskost sa kulturom istočnjačkih naroda. Redovno odlazi u Kinu i Tibet, ali i trenira svoj kung fu whu shu, thai chi chuan i chi gong (usporeni pokreti ruku i nogu). Majstor je crnog pojasa 10. dana kung fu whu shua, jedan je od trojice u Evropi sa tim zvanjem, a jedini na Balkanu.

Volio bih da takvih, naročito Bosanaca, ima još više, kaže veliki majstor dok ispija bosansku kahvu i pokazuje fotografiiju članova kluba u Kaluđerici sa kojima trenira i prenosi im znanje. U Srbiji ima dva učenika, a u BiH već postoji njegov student koji predvodi kung fu wu shu savez u kojem je 5-6 klubova.

„Oni tamo na istoku savjetuju da se ide srednjim ili ‘tao’ putem savršenstva. Poštovati sve ljude, sve narode i svačija pravila, a voljeti svoju tradiciju i svoj sistem koji je u svakom slučaju na prvom mjestu“, konstatovao je Serhatlić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Njemačka uvodi zabranu, rizikujete kaznu ako vozite sa ovim gumama

Od oktobra 2024. godine Njemačka uvodi nova pravila u...

Baka zabranila kćerki i unuku da kod nje slave Božić jer ne vjeruju u Djeda Mraza

Jedna žena izazvala je pomutnju na Redditu nakon što...

Google građanima BiH čestitao Dan državnosti

Tehnološka firma i najpoznatiji pretraživač na svijetu Google svake...

Nedim Botić: Kad duša strepi, zna se ko je smiri i izliječi

Imaš neki strah koji ti muči dušu. Nikome to nisi...

Saša Matić posjetio grob Kemala Montena: Bio je jedan od najvećih muzičara

Saša Matić posjetio je grob legendarnog Kemala Montena na...