Demonska figura osvanula na slici iz 18. stoljeća nakon restauracije

- Advertisement -

Demonska figura ponovo se pojavila na slici iz 1789. godine engleskog umjetnika Joshue Reynoldsa nakon što je slika restaurirana povodom 300. obljetnice Reynoldsovog rođenja.

“Đavolika figura” tokom vremena činila se izblijedjelom ili predmetom pokušaja uklanjanja s Reynoldsove slike “Smrt kardinala Beauforta”, objasnila je Nacionalna udruga za očuvanje baštine Ujedinjenog Kraljevstva, koja je naručila popravke na djelu.

Uključivanje Reynoldsa demonskog lika izazvalo je kontroverze jer “nije odgovaralo nekim umjetničkim pravilima tog vremena imati poetski izraz predstavljen tako doslovno u ovom monstruoznom liku”, rekao je John Chu, viši nacionalni kustos za slike i skulpture u Trustu, piše yahoo.com.

PROČITAJTE JOŠ:  Jasna Gospić u Sarajevu dobila novu nagradu, pa otkrila koja joj je najznačajnija u dosadašnjoj karijeri

Slika je temeljena na sceni smrti u Williamu Shakespeareovom “Henryju VI, drugi dio”. No kada je “prvi put prikazana u Shakespeare Galeriji 1789. godine, izazvala je više kontroverzi od bilo kojeg drugog djela izloženog”, dodao je Chu.

U priopćenju za medije, Trust je naveo da je bilo jasno “da je slika obrađivana od strane nekoliko ruku s mnogo premazivanja”. “Pogotovo je teško bilo područje s đavolom”, priznala je Becca Hellen, starija nacionalna konzervatorica za slike u Trustu.

PROČITAJTE JOŠ:  Njemačka uvodi zabranu, rizikujete kaznu ako vozite sa ovim gumama

“Zato što je u sjeni, slikano je sa zemljanim smeđim i tamnim bojama koje bi uvijek sušile sporije, uzrokujući učinke skupljanja”, objasnila je Hellen. “S dodatnim slojevima koje su dodavali rani restauratori, postala je zbrka krivog tumačenja i višestrukih slojeva boje.”

Đavolski lik sada je ponovno u kadru, a slika je vraćena na izložbu u Petworth Houseu u West Sussexu. National Trust podijelio je na Instagramu slike prije i poslije konzervacijskog rada koji je naručio.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koncert u Sarajevu posvećen Kemalu Montenu

Tradicionalni Novogodišnji koncert Sarajevo Big Band i prijatelji ove...

Kojem kolegi u Sarajevu je Semir Cerić Koke skuhao bosansku kafu

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je publici u Bosni i...

Njemačka uvodi zabranu, rizikujete kaznu ako vozite sa ovim gumama

Od oktobra 2024. godine Njemačka uvodi nova pravila u...

Baka zabranila kćerki i unuku da kod nje slave Božić jer ne vjeruju u Djeda Mraza

Jedna žena izazvala je pomutnju na Redditu nakon što...

Google građanima BiH čestitao Dan državnosti

Tehnološka firma i najpoznatiji pretraživač na svijetu Google svake...