Britanci otkrili: Sahrana kraljice Elizabete II je koštala 204 miliona dolara

Array
- Advertisement -

Britanska vlada je potrošila 161,7 miliona funti (204 miliona američkih dolara) na državnu sahranu kraljice Elizabete II, objavilo je Ministarstvo finansija.

Nakon što je kraljica Elizabeta umrla 8. septembra 2022. u 96. godini, u zemlji je proglašena desetodnevna žalost, koja se završila sahranom 19. septembra.
Kovčeg, koji je bio izložen u Vestminster Holu, obišlo je oko 250.000 ljudi, kako bi odali počast najdugovječnijoj kraljici.

„Prioritet vlade je bio da događaji vezani uz sahranu prođu glatko i nesmetano i sa primjerenom dozom dostojanstva, kao i da istovremeno bezbjednost građana bude zagarantovana u svakom trenutku“, napisao je u pismu parlamentu ministar finansija Džon Glen.

Na Ministarstvo unutrašnjih poslova, zaduženo za održavanje reda i nacionalnu sigurnost, otišao je najveći dio novca – 73,7 miliona funti.

Gradska policija Londona je na ulicama rasporedila najveći broj policajaca ikada, ističući da je to bila njihova najveća bezbjednosna operacija u istoriji.

Na sahrani su se okupili mnogobrojni svjetski lideri i monarsi. Policijsko obezbjeđenje je bilo veće nego na Olimpijskim igrama 2012. i na proslavi kraljičinog platinastog jubileja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

82 godine od protesta žena Mostara pod nazivom Viktorija

Sutra, 3. decembra Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar...

Darko Nestorović: Fudbalski klub Al Arabi je moja porodica u Kuvajtu

Bosanskohercegovački fudbalski trener Darko Nestorović po četvrti put u...

Koliko vode dnevno trebamo piti?

Čuli ste to mnogo puta – voda je najzdravije...

Povremeni post može pomoći u gubitku težine

Povremeni post – praksa izdržavanja određenog vremenskog perioda bez...

Temperature sutra u BiH za oko 20 stepeni niže u odnosu na danas

Građani BiH jučer i danas mogli su uživati u...