Bregu: Uspostavljanje jedinstvenog tržišta treba i dalje biti krajnji cilj zapadnog Balkana

- Advertisement -

OHRID, (FENA) – Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu danas je na 8. Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu ocijenila da proces ekonomske integracije zapadnog Balkana i njegova integracija u Evropsku uniju nije jednostavan zadatak, ali da se nada da neće trebati 35 godina da to se to ostvari, koliko je trebalo EU da uspostavi jedinstveno tržište.

– Niko od nas u ovom regionu nema luksuz da izgubi još jedan dan, posebno imajući u vidu da evropska integracija zapadnog Balkana već godinama stagnira – istakla je.

PROČITAJTE JOŠ:  Panel diskusija: Ko je upalio svjetlo?

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju govorila je na panelu „65 godina posle Rimskog ugovora: da li je Evropa u potpunosti ekonomski rekonstruisana i integrisana?“, zajedno sa premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i komesarom za proširenje EU Olivérom Várhelyijem.

– Priča o zajedničkom regionalnom tržištu neće biti kratka. Trebat će vrijeme, ali ako govorimo iz potrebe, vodeći računa o pesimizmu ljudi, posebno mladih od kojih je jedna od tri osobe nezaposlena, i uz želju za promjenama u našim društvima, onda trebamo ubrzati stvari i ostvariti konkretna postignuća na polju ekonomske saradnje – dodala je Bregu.

PROČITAJTE JOŠ:  Panel diskusija: Ko je upalio svjetlo?

Prespanski forum za dijalog je platforma koju je uspostavila vlada Sjeverne Makedonije kako bi se omogućilo zemljama, liderima, organizacijama i građanima da grade dugoročne odnose i jačaju partnerstva, saopćeno je iz RCC-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Panel diskusija: Ko je upalio svjetlo?

Udruženje za zeleni hidrogen i obnovljive izvore energije najavljuje...

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...