Udruženje gastronoma “Gastro kutak” i ove godine je domaćin 4. International Sarajevo Gastronomy Festivala “Bosanski dukat” koji je počeo danas u hotelu “Maršal” na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici.
– U petak i subotu će Bjelašnica biti kulinarski centar regije. Očekuje nas i lijepo vrijeme i nadamo se velikom odazivu i podršci naših sugrađana. U takmičarskom dijelu festivala učestvovat će oko 80 kuhara iz 13 država. Uz naše turističke radnike iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Neuma, Zenice dolaze i vrhunske sudije i turistički radnici, njih oko 40, iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Italije, Turske i drugih zemalja koji će biti gosti na manifestaciji. Očekujemo jednu lijepu priču kao i prethodne tri godine održavanja festivala- kaže Hamid Hadžić, poznati bh. kuhar i član organizacionog odbora “Bosanskog dukata”.
Cilj manifestacije je promocija gastronomije na našim prostorima i afirmacija i unapređenje kulinarstva. Posebna pažnja bit će posvećena promociji domaće gastro ponude, i s tim u vezi brojni izlagači će tokom trajanja “Bosanskog dukata” izlagati i promovirati proizvode pekarske, mliječne, mesne, slastičarske industrije, te najkvalitetnija vrhunska domaća i strana vina, te alkoholna i bezalkoholna pića.
– Sutra u pola osam ujutru počinje takmičenje koje će trajati do devet navečer. Prvi dan kuhari će pokazati svoja umjeća u pripremi jela od iznutrica, a bit će upriličena i izložba torti i umjetnosti u slastičarstvu. Tokom trajanja festivala organizirane su i radionice, pa je sutra planiran dan srpske kuhinje. U subotu je na svečanoj večeri dan slovenačke kuhinje gdje će kuhari iz Slovenije pripremati jela specifična za kuhinju te zemlje, a tokom dana promovirat će se hrvatska kuhinja, od specijaliteta štrukli i kombinacije dalmatinske i sredozemne kuhinje- govori Hadžić.
Subota će biti posvećena modernoj kuhinji i od svih radova bit će izabrana tri najbolja, a taj dan je također planirano zatvaranje takmičarskog dijela i svečano proglašenje pobjednika u kategoriji jela od iznutrica.