Bili smo tamo: Maranello, Ferrari muzej i pjesma propetog konjića (ekskluzivna fotoreportaža)

- Advertisement -

Maranello je jedan od onih gradova koje bi svaki muškarac, bar jednom u životu, morao posjetiti. To je grad u kojem je duh propetog konjića utkan u svaki njegov milimetar. Čak su i na fasadama stambenih zgrada crvena i žuta dominantne boje, a ispred njih, doduše u više boja, parkirani su, opet Ferrariji.

Može se vidjeti i poneki „uljez“, poput Lamborghinija, ili BMW Z4 Alpina, i obična, civilna vozila naravno. Italijanska uglavnom. Škoda i Golf tamo ne zalaze. Vjerujte. I ovi drugi, ako vam se posreći pa ih i ugledate, nekako, neprimjetni su. Možda tek poneki odskoči od zemlje zbog zaglušujućeg galopa ergele propetih konjića. Tada će i vama, kao na onoj reklami, skakutati i dlakice na rukama. Čak i na nogama. A kosa na glavi? Joj, da samo vidite kako se diže od zvuka! Kosa – ne budite perverzni.

Iznajmljeni automobil vam ne treba, obični. Jednostavno si uzmite Ferrari, model po svom izboru. Od Testa Rose do modela FF. Ne trebate ih čak ni tražiti. Posvuda su. Naći će oni vas.

PROČITAJTE JOŠ:  Odbačen zahtjev Općinskog suda u Ljubuškom za izuzećem u predmetu protiv Buntića

Obučene, pogađate, u žute ili crvene majice, sa istim takvim kačketima, prići će vam lijepe Italijanke i ponuditi najam Ferrarija, prvo na 20 minuta, a poslije, ako vam se svidi, i duže. Za 50 eura. No, ne treba vam više od pola sata vožnje po Maranellu. Nije to veliki grad. Sve je složeno u kompaktnu malu cjelinu.

Ulica Gillesa Villeneuvea i spomenik u njegovo ime, Ferrari fabrika, čuvena Pista di Fiorano na kojoj Ferrari testira svoja vozila, sve je smješteno u nekoliko stotina metara…I Ferrari suvenirnice, ma ima ih na desetine. Ipak, tamo bez nekoliko stotina eura ni ne ulazite. Najmanje. A za ozbiljniji poklon trebate izdvojiti i daleko više. Recimo, pristojan ručni sat sa logom Ferrarija košta 20.300 eura.

PROČITAJTE JOŠ:  Horor u Kneževu: Dječaka i njegovu majku brutalno pretukao osuđivani nasilnik

Nekoliko stotina metara od fabrike udaljen je i Ferrari muzej u kojem za 13 eura možete prošetati kroz istoriju propetog konjića. Osim toga, ako niste bili u muzeju niste ni bili u Maranellu. Jer, sve je tu, na nekoliko etaža, počev od prvog Ferrarija sa logom propetog konjića (Ferrari 125 S iz 1947.), preko modela 750 Monza iz 1954. do prostorije u kojoj su smješteni apsolutni šampioni svoga vremena, osam pobjednika iz deset godina takmičenja u Formuli 1. Za one koji ne znaju, upravo te pobjede u periodu od 1999. do 2008. su najsenzacionalniji rekord Scuderia Ferrari tima od njegovog osnivanja.

A joj. Zamalo da zaboravimo. U muzeju izbliza možete vidjeti i Ferrari 599 XX, extremnu jurilicu dizajniranu isključivo za trkaće staze. Uživajte u fotografijama!

[nggallery id=280]

[nggallery id=281]

[nggallery id=282]

[nggallery id=283]

[nggallery id=284]


- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...