Beograd: Nakon duge i teške bolesti preminuo glumac Dragan Nikolić

- Advertisement -

Bio je najmlađi student, jer je imao tek 17 godina. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Filmsku karijeru počinje 1964. godine manjom ulogom u filmu “Pravo stanje stvari”

Nakon duge i teške bolesti u Beogradu je u petak ujutro u 73. godini preminuo poznati glumac Dragan Nikolić, javlja Anadolu Agency (AA).

Rođen je 1943. godine u Beogradu, a poslije završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju, koju nije završio. Premješten je u Ekonomsku školu, ali je nakon dvije godine polagao i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

Bio je najmlađi student, jer je imao tek 17 godina. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Filmsku karijeru počinje 1964. godine manjom ulogom u filmu “Pravo stanje stvari”.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac nađen mrtav u streljani u Beogradu

Međutim, prvu glavnu ulogu je imao 1967. u filmu “Kad budem mrtav i beo” za koju je (s onom u filmu “Tri sata za ljubav”, 1968.) nagrađen diplomom na Festivalu u Puli 1968. godine.

Glumačko sazrijevanje, sa nizom uspjelih kreacija likova iz svoje generacije, donosi mu 1985. godine Oktobarsku nagradu grada Beograda za „kreativnu sposobnost da uzbudljivo predoči lik veliko psihološkog raspona“ (uloga nasilnika Gare u filmu “Život je lep”).

Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od trideset filmova. Ističu se još “Horoskop” (B. Drašković, 1969); “Bube u glavi” (M. Radivojević, 1970), “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” (B. Čengić, 1971), “Mlad i zdrav kao ruža” (J. Jovanović, 1971), “Bez reči” (M. Radivojević, 1972, Car Konstantin u Nišu), “Kičma” (V. Gilić, 1975), “Nacionalna klasa” (G. Marković, 1979, Car Konstantin), “Ko to tamo peva” (S. Šijan, 1980), “Banović Strahinja” (V. Mimica, 1981), “Sezona mira u Parizu” (P. Golubović, 1981), „Nešto između“ (S. Karanović, 1983), “Balkan ekspres” (B. Baletić, 1983), “Obećana zemlja“ (V. Bulajić, 1986), “Poslednji krug u Monci” (A. Bošković, 1989), “Original falsifikata” (D. Kresoja, 1991)…

PROČITAJTE JOŠ:  Pronađena djevojčica Maša koja je nestala u Beogradu

https://www.youtube.com/watch?v=__cvXGW6E9E

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Prijatelji i komšije ga ne zaboravljaju: Ubijeni Faris Pendek dobit će mural

Faris Pendek, mladić koji je krajem januara svirepo ubijen...

Užas u Beogradu: Ljudska lobanja nađena u kući

Beogradska policija je u kući jednog muškarca pronašla ljudsku...

Nakon jučerašnjeg vandalskog čina: Očišćeno Turbe sedam braće u Sarajevu

Nakon jučerašnjeg vandalskog čina u kojem je išarano Turbe...

Osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić odlučio progovoriti o zločinu

Osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić, Srđan J....

Autobus se pokvario na šinama, tramvaji rade od Skenderije do Ilidže

Tramvajski saobraćaj je u zastoju na relaciji Skenderija –...