Beograd: Nakon duge i teške bolesti preminuo glumac Dragan Nikolić

- Advertisement -

Bio je najmlađi student, jer je imao tek 17 godina. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Filmsku karijeru počinje 1964. godine manjom ulogom u filmu “Pravo stanje stvari”

Nakon duge i teške bolesti u Beogradu je u petak ujutro u 73. godini preminuo poznati glumac Dragan Nikolić, javlja Anadolu Agency (AA).

Rođen je 1943. godine u Beogradu, a poslije završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju, koju nije završio. Premješten je u Ekonomsku školu, ali je nakon dvije godine polagao i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

Bio je najmlađi student, jer je imao tek 17 godina. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Filmsku karijeru počinje 1964. godine manjom ulogom u filmu “Pravo stanje stvari”.

PROČITAJTE JOŠ:  Isplivali detalji hapšenja pedofila u Srbiji: U akciji zaplijenjeni računari osumnjičenih

Međutim, prvu glavnu ulogu je imao 1967. u filmu “Kad budem mrtav i beo” za koju je (s onom u filmu “Tri sata za ljubav”, 1968.) nagrađen diplomom na Festivalu u Puli 1968. godine.

Glumačko sazrijevanje, sa nizom uspjelih kreacija likova iz svoje generacije, donosi mu 1985. godine Oktobarsku nagradu grada Beograda za „kreativnu sposobnost da uzbudljivo predoči lik veliko psihološkog raspona“ (uloga nasilnika Gare u filmu “Život je lep”).

Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od trideset filmova. Ističu se još “Horoskop” (B. Drašković, 1969); “Bube u glavi” (M. Radivojević, 1970), “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” (B. Čengić, 1971), “Mlad i zdrav kao ruža” (J. Jovanović, 1971), “Bez reči” (M. Radivojević, 1972, Car Konstantin u Nišu), “Kičma” (V. Gilić, 1975), “Nacionalna klasa” (G. Marković, 1979, Car Konstantin), “Ko to tamo peva” (S. Šijan, 1980), “Banović Strahinja” (V. Mimica, 1981), “Sezona mira u Parizu” (P. Golubović, 1981), „Nešto između“ (S. Karanović, 1983), “Balkan ekspres” (B. Baletić, 1983), “Obećana zemlja“ (V. Bulajić, 1986), “Poslednji krug u Monci” (A. Bošković, 1989), “Original falsifikata” (D. Kresoja, 1991)…

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Hrvatskoj: Poginula 18-godišnja djevojka, automobil smrskan

https://www.youtube.com/watch?v=__cvXGW6E9E

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća tokom obuke: Policajac poginuo u prevrtanju specijalnog vozila

Na zagrebačkom nasipu danas je došlo do saobraćajne nesreće...

Muškarac potpuno go meditirao na svetom mjestu

Policija na Baliju traga za muškarcem koji je snimljen...

Park na Alipašinom Polju zvaće se po ubijenim policajcima Adisu i Davoru

Park na Alipašinom Polju u Sarajevo nosit će naziv...

Ekološka katastrofa: Neretva potpuno pobijelila, ribe iskaču iz vode jer nemaju kisika

Međunarodna inicijativa za zaštitu rijeka "Spasimo plavo srce Evrope"...