Beč: Širenje mreže za punjenje električnih automobila

- Advertisement -

Grad Beč će u naredne dvije godine raditi na proširenju mreže za punjenje električnih automobila. Širom grada bit će postavljene punionice za električna vozila, što predstavlja osnovu za realizaciju „Strategije o elektromobilnosti“ usvojenoj na jesen 2015. godine.

Grad Beč smatra da je sada pravi trenutak za investicije u taj segment saobraćaja nakon što je tehnologija elektro automobila zaživjela i među vozilima srednje klase.

PROČITAJTE JOŠ:  Dok su svećenici bili na misama, provaljeno u zgradu nadbiskupskog Ordinarijata vrhbosanskog

Prvi zadatak za gradsku upravu bit će da se odredi tačan broj punionica i njihovo razmještanje po gradu uvažavajući pri tome sigurnost u saobraćaju i kvalitet životnog prostora. Osnovna mreža punionica neće moći pokriti cjelokupnu potražnju za punjenjem, ali će nove tehnologije osigurati osnovno snabdijevanje.

Grad Beč namjerava da promoviše prelazak na vozila na električni pogon tako što će nastaviti da mijenjati i svoj vozni park.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Alipašinom Polju gorio ugostiteljski objekat

Elektromobilnost već sada ima značajan udjel u javnom saobraćaju među gradskim autobusima, tramvajima, prigradskom i podzemnom željeznicom, a obuhvata i službena vozila gradske uprave.

U oblasti individualnog saobraćaja osim nabavke elektro automobila, Bečlije sve više koriste elektro mopede i bicikla, saopćeno je iz EUROCOMM-PR Sarajevo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...