Balet i Radiohead – genijalan spoj izvanrednog baleta i kultne glazbe 20. travnja u Zagrebu

- Advertisement -

Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča doživjela je mnoge verzije i oblike, no ovo je nešto zaista drugačije. Riječ je o baletnom uprizorenju po ideji Shakespearovog najpoznatijeg djela „Romeo i Julija“, uz glazbu popularnog britanskog benda Radiohead! Djelo je to svjetski priznatog koreografa Edwarda Cluga a u ulozi Romea našao se jedan od najpoznatijih baletana svjetske baletne scene, Denis Matvienko.

U srijedu, 20. travnja koncertna dvorana Vatroslav Lisinski bit će domaćin neobičnog spoja baleta i glazbe nazvanog Radio&Juliet.

Balet na temu najpoznatijeg ljubavnog para smješten je u moderno doba, spaja odvažne ideje koreografa Edwarda Cluga i pjesme kultnog rock sastava Radiohead, a gdje god se održava, publiku ostavlja bez daha.

Od 2005. godine balet „Radio & Juliet“ postao je hit i obišao svijet kroz rasprodane dvorane od Europe, preko Amerike do Azije. Nakon nacionalnih kazališta i plesnih kuća Slovenije, Rumunjske, Koreje, Singapura, Kanade, Australije, Amerike te Kijevske Opere, Državnog kremaljskog dvorca u Moskvi i velike koncertne dvorane Oktyabrskiy u Sankt Peterburgu, došlo je vrijeme da se baletne senzacije Edwarda Cluga predstave i hrvatskoj publici, 20. travnja 2016. godine u KD Vatroslav Lisinski.

Poznati rumunjski koreograf sa slovenskom adresom, Edward Clug, napravio je odličan posao spajanja nespojivog i stvorio modernu verziju poznate priče, u kojoj Julija ne umire.

PROČITAJTE JOŠ:  Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu

Mogli biste ovo nazvati uvrnutom verzijom…Moja namjera nije bila ponovno ispričati već ispričanu priču, nego priuštiti publici iskustvo iz druge perspektive“  objasnio je Edward.

U stvaranju svoje verzije ove priče, nagrađivani koreograf i bivši plesač kaže da se namjerno udaljio od Shakespearovske verzije no iako „Radio and Juliet“ ne prati doslovno originalnu priču, jednosatni balet postavljen u današnjem svijetu retrospektiva je neispunjene ljubavi i sadrži sve bitne elemente poznatog Shakespearovog djela.

Ulogu Romea nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga koji se po broju otplesanih uloga i osvojenih nagrada na najprestižnijim natjecanjima, slobodno može svrstati među najbolje baletne plesače na svijetu. Umijeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova: „On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već duže vrijeme.“

Radiohead se nije slučajno našao u cijeloj priči i dijelom u samom nazivu. Tragična atmosfera i senzibilitet pjesama Clugovog omiljenog benda često su ga asocirali na priču o Romeu i Juliji pa je razvio ovu suvremenu koreografiju uz glazbenu podlogu 11 pjesama Radioheada, primarno s albuma „Kid A“i „OK Computer“.

PROČITAJTE JOŠ:  Armin Muzaferija na turneji po Velikoj Britaniji, prihod od koncerata ide za pomoć narodu Palestine

U prvom činu, priči o Romeu i Juliji prethodi još jedno vrhunsko djelo Edwarda Cluga pod nazivom „Quatro“.

To je baletna predstava koja predstavlja život metropole sa svim njezinim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima a ušla je u povijest kada je nominirana za najprestižniju nagradu ruskog kazališta – „Zlatna maska“, u čak četiri kategorije.  Glazbenu podlogu za ovaj dio predstave napisao je nagrađivani slovenski skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar. Posebnost ovog dijela je što se glazba izvodi na sceni a piano i violončelo dio su scenografije.

Ovo je spoj koji će istim intenzitetom okupirati i ljubitelje suvremenog baleta i ljubitelje glazbe Radioheada, dok niti jedna skupina neće požaliti svjedočenju spajanja baleta i rocka. „Radio&Juliet“ te „Quatro“ nude iznimne koreografije britkih pokreta i doživljaj koji ostavlja bez daha. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni dvorane Lisinski, svim prodajnim mjestima sustava Eventim te preko online ticket sustava – www.ulaznice.hr Cijene ulaznica iznose 160, 200 i 240 kuna, ovisno o mjestu sjedenja, dok ulaznice za VIP mjesta iznose 300 kuna.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...

“Putovanje” slika BH. umjetnice Alise Teletović od Sarajeva do Strasburga

Dati glas modernoj umjetnosti, ostaviti trag, sačuvati BIH umjetnost,...