Promovisana knjiga ‘ Priče o muzici u Bosni i Hercegovini ‘

- Advertisement -

SARAJEVO, (FENA) -Promocija knjige “Stories about Music in Bosnia and Herzegovina: dedicated to Folke Rabe” (Priče o muzici u Bosni i Hercegovini: posvećeno FolkeU Rabeu) autorica prof. dr. Lane Šehović, prof. dr. Fatime Hadžić, akademkinje prof. dr. Jasmine Talam i prof. dr. Tamare Karača Beljak održana je u sali Rektorata UNSA.

Knjiga je objavljena u okviru saradnje Instituta za muzikologiju, Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Svenskt visarkiv/Caprice Records, The Swedish Performing Arts Agency.

Riječ je o opsežnoj studiji koja nudi različite perspektive na bosanskohercegovačku tradicijsku muzičku praksu, uključujući pogled na seoski i gradski zvučni krajolik. Posvećena je istaknutom švedskom kompozitoru Folke Rabeu (1935-2017), koji je tokom šezdesetih godina prošlog vijeka obavio značajna istraživanja na području Bosne i Hercegovine.

Šefica Instituta za muzikologiju Jasmina Talam kazala je da su u ovoj knjizi priče o muzici u Bosni i Hercegovini koje su stvarali i kreirali strani kompozoitori,istraživači, a među njima i jedan od najznačajnijih švedskih kompozitora Folke Rabe.

-Zašto nam je bio posebno zanimnjiv? Zašto što je nepoznat u Bosni i Hercegovini, a prvi je istraživač koji je za vrijeme bivše Jugoslavije izvan sistema došao i istraživao, ne tražeći nikakvu potporu ni institucionalnu podršku.On je u BiH došao 1963 godine, a 40 godina kasnije piše simfonijsko djelo koje je inspirisano bh. folklorom, odnosno njegovim istraživanjima u selu Kuti- kazala je Talam..

Dio monografije posvećen je značajnim stranim istraživačima koji su djelovali u Bosni i Hercegovini krajem 19. i u prvoj polovini 20. vijeka, kao što su Friedrich Salomo Krauss, Aleksandar Sandor Bosiljevac, Bogomir Kaderovsky, Matija Murko, Gerhard Gesemann, Julius Major, Julius Fudik, Franjo Kuhad, Ludvig Kuba, Abraham S. Suzin i Milman Parry.

Muzikologinja Tamara Karača Beljak kazala je da knjiga jeste posvećena FolkeU Rabeu,ali da su htjeli ispričati priče i vezati ih za sve one istraživače koji su od kraja 19. stoljeća pa sve do sredine 20. stoljeća boravili kraće ili duže na teroitoriji BiH, kao istraživači ili kao kompozitori.

Tamara Karača Beljak istakla je da je ova knjiga jedna velika priča o umjetnicima i istraživačima koji su bili trajno inspirisani muzičkom praksom Bosne i Hercegovine.

-Oni su naši predhodnici. Etnomuzikologija je utemeljena u BiH iza Drugog svijetskog rata – kazala je Karača Beljak.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ciklus filmova posvećenih glumcu Mirsadu Tuki u Kinoteci BiH

Kinoteka BiH u čast nedavno preminulom glumcu Mirsadu Tuki...

Bespotreban čovjek sarajevske stvarnosti

Čitanjem odlomka iz knjige Bespotreban čovjek autor Edin Salčinović...

Ne propustite “Sarajevski atentat” u Bošnjačkom institutu

U Bošnjačkom institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu u srijedu,...