Zika virus – Veća zdravstvena prijetnja od ebole?

- Advertisement -

Aktuelni zika virus mogao bi postati veća zdravstvena globalna prijetnja od smrtonosnog virusa ebole koji je prošle godine u afričkim zemljama odnio preko 11 hiljada života, prenosi Anadolu Agency (AA).

Da je ovaj stav u vezi zika virusa široko rasprostranjen kod visokih svjetskih zdravstvenih radnika izjavio je Jeremy Farrar, specijalista za infektivne bolesti i šef organizacije Wellcome Trust, jednog od najvećih humanitarnih istraživačkih centara u svijetu.

Kako prenosi britanski “The Guardian”, još uvijek nema nikakvih izgleda da bi se uskoro moglo pronaći efikasno rješenje ili vakcina protiv zika virusa.

“Pravi problem je u tome što se u pokušaju razvijanja vakcine ona mora testirati na trudnicama što je prava noćna mora. Sa 80 posto oboljelih koji ne pokazuju nikakve simptome, praćenje bolesti je izuzetno zahtjevno. Osim toga, stručnjaci upozoravaju da se vrsta tigrastog komaraca koje prenose zika virus, Aedes aegypti, posljednjih desetljeća značajno širi”, rekao je Farrar.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte neizvjesnu utrku u kojoj je Lana Pudar osvojila medalju

Zika virus koji se prenosi sa komarca na čovjeka registrovan je prvi put 1940. godine u Ugandi, odakle se proširio cijelom Afrikom. Virus se kasnije pojavio u Južnom Pacifiku i Aziji, a odnedavno i u Latinskoj Americi. Zbog globalnih putovanja, naučnici upozoravaju kako se virus može pojaviti bilo gdje u svijetu.

Opasni Zika virus prenosi isključivo komarac Aedes Aegypti koji živi u urbanim sredinama tropskih područja. Agresivno grize tokom dana, a prenosilac je i žutice, kostolomne denga groznice i virusa čikungunje.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: U vrtiću pronađena mrtva četverogodišnja djevojčica

Za zika virus ne postoji vakcina dok ne postoji lijek ni za liječenje virusa. Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolja i povraćanje. Simptomi obično počinju tri do sedam dana nakon uboda komarca. Pored uboda komarca, zika virus se prenosi i širi tranfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom.

Virus je prošle godine eskalirao u Brazilu kada je registrovano više od 2.400 slučajeva u 20 brazilskih država, u usporedbi sa 147 slučajeva u 2014. godini. Najveći dio pacijenata bile su porodilje s povišenom temperaturom, osipom i glavoboljom. Ustanovljeno je i kako zika virus izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stiže nam saharski pjesak, nebo iznad BiH biće zamućeno

Do kraja februara pravo proljeće uz dnevne temperature do...

U dvorište kuće u banjalučkom naselju Lauš bačena bomba

U dvorište kuće u Ulici Bose Živković u banjalučkom...

Huso Golać fizički napao graničnu policajku jer ga je htjela detaljnije pregledati

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Huse Golaća (26)...

Nasilničko ponašanje na Ilidži: Petorka maltretirala i otela maloljetnika

U četvrtak 22. februara navečer se na Ilidži dogodio...

Isplata februarskih penzija u FBiH počinje 5. marta

Isplata februarskih penzija u Federaciji BiH počinje 5.marta potvrđeno...