Žene bi na mamografiju trebale i prije 50. godine

Array
- Advertisement -

Radna skupina za preventivne usluge SAD-a predlaže da sve žene s prosječnim rizikom od raka dojke započnu pregled u dobi od 40 godina kako bi se smanjio rizik smrtnosti od te bolesti, prema novom nacrtu.

Riječ je o ažuriranoj preporuci iz 2016., kad je ova neovisna grupa stručnjaka preporučila da se s mamografijom, rendgenskom snimkom dojki, započne u dobi od 50 godina, a odluka žena da se podvrgnu pregledu u 40-ima “treba biti individualna”, piše CNN.

Neke grupe, poput Američkog društva za borbu protiv raka, već su preporučile ženama da mamografski pregled obave s napunjenih 40 godina.

“Nova preporuka radne skupine jest da žene započnu s mamografskim probirom na rak dojke u dobi od 40 godina, a potom svake druge godine do 74. godine”, rekla je potpredsjednica radne skupine dr. Wanda Nicholson, profesorica na Sveučilištu George Washington.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Zagrebu: Muškarac oštrim predmetom ubio ženu

USPSTF, skupina neovisnih medicinskih stručnjaka čije preporuke pomažu pri donošenju odluka liječnika i utječu na planove osiguranja, objavila je u utorak predloženo ažuriranje svojih smjernica za probir raka dojke. Preporuka nije konačna, ali će biti dostupna na web-stranici radne skupine za komentare javnosti do 5. lipnja, zajedno s nacrtom pregleda dokaza i nacrtom izvješća o modeliranju.

Po podacima Nacionalnog instituta za rak, stopa raka dojke među ženama u dobi od 40 do 49 godina povećavala se u prosjeku za dva posto godišnje od 2015. do 2019. Radna skupina procijenila je da bi nove preporuke mogle spriječiti najmanje jednu dodatnu smrt od raka dojke na svakih hiljadu žena.
“Zahvaljujući našoj novoj preporuci, spasit će se 20 posto više života pacijentica”, rekla je Nicholson.

PROČITAJTE JOŠ:  Žena nastradala u požaru u Trebinju

Neki stručnjaci smatraju da bi žene trebale obavljati mamografiju svake godine, osobito nakon 50. godine. Među njima je dr. Melissa Durand, radiologinja i izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Yale, koja je izjavila: “Godišnjim probirom može se uočiti najveći broj karcinoma jer su najmanje veličine i liječenje je najučinkovitije, a ako se na mamografiji pokazalo da vam je tkivo dojke gusto, trebali biste svake godine obaviti ili mamografiju ili neki drugi oblik pregleda, primjerice ultrazvučni pregled ili magnetsku rezonanciju.”

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera

Nakon više od 10 sati potrage spasioci su pronašli...

Erdogan: Duboko sam tužan zbog pada helikoptera u kojem je bio moj brat Ebrahim Raisi

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izrazio je duboku tugu...

Muškarac počinio samoubistvo u Tuzli?

U naselju Stupine u Tuzli, prema informacijama "Avaza", muškarac...

Incident u Gračanici: Policajca napao i posjekao kosom

U Gračanici je danas teško povrijeđen policajac. Tokom redovne policijske...