Zatvaranje institucija kulture jednako je paljenju Vijećnice u Sarajevu ili rušenju Starog mosta u Mostaru

- Advertisement -

U ime Javne ustanove Internacionalnog teatarskog festivala MESS zgroženi smo, ali, nažalost ne i iznenađeni, nad činjenicom da su još dvije institucije kulture od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građanke i građane dovede pred zatvaranje – Zemaljski muzej BiH i Historijski muzej BiH.

Bilo bi naivno reći da smo šokirani jer ovo što se dešava danas rezultat je višegodišnje politike usmjerene protiv svega što nosi prefiks bosanskohercegovački što potiče od najcrnjih, najprimitivnijih i najdestruktivnijih političkih kreatura kakve dugo nije vidjela savremena civilizacija.

PROČITAJTE JOŠ:  Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu...

Ovo čemu svjedočimo danas nije ništa manje strašno od onog avgustovskog dana 1992. kada je zapaljena Vijećnica u Sarajevu, od onog novembra 1993. kada je srušen Stari most u Mostaru. Ovo su rezultati politike koja želi uništiti sve što podsjeća na viševjekovnu državotvornost Bosne i Hercegovine, na sve što dokazuje da nismo država nastala u Daytonu prije 16 godina, na sve što dokazuje postojanje kulture i identiteta Bosne i Hercegovine već stoljećima.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Uz duboko razumijevanje uslova u kojima djeluju ili su, tačnije rečeno, onemogućeni da nesmetano obavljaju svoj posao, izražavamo podršku svim uposlenicima ovih, ali i ostalih institucija od državnog značaja. Želimo da zajedno istrajemo u borbi za očuvanje vrijednosti zbog kojih i dalje vjerujemo da je vrijedno boriti se svim raspoloživim sredstvima kako bismo dokazali da bosanskohercegovački kulturni identitet dokazuje da nas puno toga više povezuje, a ne dijeli, saopćeno je danas iz MESS-a.

 

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...