Event & ZabavaMuzika

Eurosong 2016: Dalal Midhat-Talakić i Fuad Backović Deen predstavljaju BiH

0

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine objavila je da će na Eurosongu 2016. godine Bosnu i Hercegovinu predstavljati Dalal Midhat-Talakić i Fuad Backović Deen. Na sceni će im se pridružiti violončelistica Ana Rucner.

Bh. muzičke zvijezde zahvalile su na povjerenju i poručile da će pokušati najbolje predstaviti BiH. Deen, kojem je ovo drugi put da predstavlja BiH, izjavio je da će dati maksimum i da se nada da će Bosanci i Hercegovci biti ponosni.

PROČITAJTE JOŠ:  Objavljena lista "najjadnijih" zemalja svijeta: BiH visoko kotira

Midhat Talakić istaknula je da je ovo ostvarenje njenog sna. Takmičenje za pjesmu Evrovizije biće održano u maju naredne godine u Štokholmu u Švedskoj.

Bosna i Hercegovina je od 1993. samostalno na Eurosongu, a od 1961. do 1992. se natjecala u sklopu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine nacionalna Radiotelevizija BiH šalje prvi put vlastite kandidate na evrovizijsko natjecanje 1993. godine. Na prednatjecanju novih zemalja srednje i jugoistočne Evrope u Ljubljani BiH dobija ulaznicu za nastup u Irskoj iste godine, zajedno sa predstavnicima Slovenije i Hrvatske. Prvi predstavnik BiH na Euroviziji bio je Muhamed Fazlagić-Fazla, koji je BiH u Millstreetu predstavljao s pjesmom “Sva bol svijeta”, podsjeća BHRT.

PROČITAJTE JOŠ:  Objavljena lista "najjadnijih" zemalja svijeta: BiH visoko kotira

MI2


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.