Darko Rundek i Plavi avion u Slozi

- Advertisement -

Legendarni frontmen nekadašnje kultne grupe “Haustor” Darko Rundek predstavit će 26. novembra u sarajevskoj “Slozi” novi, osamnaesti album u njegovoj karijeri pod nazivom “Plavi avion” u izvedbi Rundek Cargo Trija, čime se nastavlja njihova istoimena regionalna turneja.

Bosna i Hercegovina tako je prva zemlja u kojoj se predstavlja novi album Rundek Cargo Trija, čije se pojavljivanje na tržištu očekuje tek krajem ovog mjeseca. Dva su koncerta, prije sarajevskog, već održana prije nekoliko dana pred banjalučkom publikom.

Trio, pored Rundeka, čine i violinistica Isabel te Dušan Vranić Duco na klavijaturama i perkusijama.
Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, bh. turneja u okviru regionalne uključit će sutrašnji nastup u klubu “Palma” u Tuzli, uslijedit će sarajevski koncert, te u subotu nastup u klubu “Oxygen” u Mostaru.

Predstavljajući novi album, Darko Rundek je istaknuo da je on pripreman godinu dana, te da je snimljen krajem septembra i početkom oktobra, a miksan u Ljubljani.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

“Album je začet još kada smo Isabel i ja počeli istraživati nešto što je bilo duo, stvarajući komade uz puno improvizacije. Poslije su se ti komadi iskristalizirali u pjesme, nakon čega smo pozvali Ducu Vranića da pronađemo formu pjesama u triju. Tako je ovaj trio zaplovio još prije godinu i po, svirajući pjesme s novog i mojih starih albuma”, naveo je on.

Rundek najavljuje da će se sarajevska publika na koncertu u “Slozi” moći prepustiti uživanju u slušanju pet novih pjesama, ali i onih koje su obilježile njegovu karijeru, odabranih s albuma “Haustora”, njegovih solo albuma i Rundek Cargo Orkestra.

Ocijenio je također da je dvorana “Sloge”, koja je urađena u formi kabarea, odličan prostor za promociju novih pjesama.
Saradnju s Triom Dušan Vranić je nazvao odličnom, podsjetivši da su prvi put zajedno nastupili u Mostaru. Najavio je da će na sarajevskom koncertu svirati oko pet instrumenata, među kojima klavijature, harmoniku i perkusije.
Komentirajući rad u triju, Isabel smatra da takva forma otvara odličan prostor da se svi umjetnici dovoljno izraze i istraže više muzike, te čuju jedni druge i bolje komuniciraju.

PROČITAJTE JOŠ:  Bajram Šerif Mubarek Olsun

“Novi album donosi dosta nekonvencionalan stil, kojim se pokušavaju prevazići ustaljene forme. On donosi spoj različitih muzičkih pravaca – etna, rocka, jazza i klasike. Album je obilježen s puno eksperimentisanja i istraživanja, a i omogućio je da do izražaja dođe Darkova poezija”, kazala je ona.

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...