Umjetni zaslađivači povećavaju rizik od raka

- Advertisement -

Konzumacija hrane i bezalkoholnih pića koja koriste umjetne zaslađivače kao zamjenu za šećer može povećati rizik od raka, otkrila je studija objavljena u četvrtak u časopisu PLOS Medicine.

Proizvodi koji sadrže najčešće korištene umjetne zaslađivače aspartam i acesulfam-K povećali su rizik od raka kod onih koji su ih konzumirali za 13 posto, pokazali su podaci.

Rizik je bio i veći za karcinom dojke, čak 22 posto, i druge takozvane vrste raka povezane s pretilošću, kao što su rak želuca, jetre i debelog crijeva te rak rektuma, i do 15 posto, rekli su istraživači.

PROČITAJTE JOŠ:  Pao vojni avion u Turskoj: Poginule dvije osobe

– Umjetni zaslađivači, koji se koriste u mnogim brendovima hrane i pića širom svijeta, povezani su s povećanim rizikom od raka – rekla je koautorica studije Mathilde Touvier za UPI.

– Podaci pružaju važne i nove informacije za rješavanje kontroverzi o potencijalnim štetnim učincima ovih aditiva na zdravlje – rekla je Touvier, direktorica nutricionističkog istraživačkog tima na Sorboni u Parizu.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška saobraćajna nesreća kod Mladenovca: Jedna osoba poginula, 36 povrijeđenih

Podaci ne podržavaju upotrebu umjetnih zaslađivača kao sigurne alternative za šećer u hrani ili pićima, iako ih treba potvrditi u većim studijama, dodala je.

Prema Nacionalnom institutu za rak, umjetni zaslađivači dizajnirani su za smanjenje dodanog šećera i odgovarajućih kalorija uz zadržavanje slatkoće.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Penzioner u susjedstvu osuđen jer je traktorom prevozio kubik i po drva sa svog imanja

Šesdesetšestogodišnji penzioner iz mjesta Bušetina kod Pitomače u Hrvatskoj...

U stravičnoj nesreći kod Jajca poginuo mladić

Jedna osoba je smrtno stradala večeras u saobraćajnoj nesreći,...

Budimo humani: Nurudinu Naliću treba 31.000 KM da opet čuje najmilije

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Nurudina Nalića koji...