U BiH nedostaje naljepnica za registraciju vozila: Potvrde umjesto stikera

- Advertisement -

Od ponedjeljka, 18. januara, organi nadležni za registraciju vozila u Bosni i Hercegovini počet će sa izdavanjem potvrda koje će služiti umjesto naljepnica za registraciju automobila, javlja Anadolu Agency (AA).

Amila Opardija, portparol Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA-a), potvrdila je kako se obistinila procjena kako bi stikera za registraciju moglo nestati tokom januara.

IDEEA naime nije uspjela nabaviti novi kontingent naljepnica zbog problema sa tenderom.

“Na nekim lokacijama uopće nema stikera. Zalihe koje imamo kontiunirano distribuiramo nadležnim organima u skladu sa mogućnostima. Ne možemo im distribuirati onoliko koliko im je trenutno potrebno”, kazala je Opardija.

IDEEA je u novembru prošle godine upozorila kako bi moglo doći do nestašice stikera za registraciju, sugerišući nadležnim da izvrše prerapodjelu.

“Mi smo u novembru nadležnim organima, u cilju nesmetanog procesa registracije vozila, sugerisali da vode evidenciju o broju neiskorištenih stikera i u skladu sa potrebama izvrše preraspodjelu između IDEEA lokacija koje su u njihovoj nadležnosti. Pored toga, na osnovu raspoloživih zaliha koje smo imali izvršili smo raspodjelu preostalih količina, koje im postepeno dostavljamo u skladu sa potrebama”, ističe Opardija.

PROČITAJTE JOŠ:  Obavještenje o prekidu vodosnabdijevanja: U nedjelju brojna naselja u Sarajevu bez vode

Centar javne bezbjednosti Banjaluka jučer je obavijestio građane da registraciju vozila neće moći obavljati odmah zbog nedostatka zaliha naljepnica koje izdaje IDEEA, već u zakonskom roku od 30 dana.

Kako je kazala Opardija, i u pojedinim općinama Kantona Sarajevo nedostaje stikera, zbog čega je napravljena preraspodjela.

Sanja Petrović, direktorica Uprave za administraciju i podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potvrdila je za AA da je u srijedu u općini Novo Sarajevo došlo do nestašice stikera.

“Dnevno nam treba oko 100 stikera. U opštini Novo Sarajevo jučer je rečeno da nema stikera. Mi smo se obratili IDEEA-i koja nam je danas isporučila određenu količinu stikera koje smo podijelili Novom Sarajevu, i tamo gdje je bila malo kritičnija situacija”, istakla je Petrović.

Kazala je da je i dalje stiker zvanično jedan od dokumenata koji se dobijaju prilikom registracije vozila i da će potvrde koje će se izdavati od ponedjeljka vjerovatno trajati do nove nabavke stikera.

PROČITAJTE JOŠ:  Vozaču na Ilidži oduzet Polo: Za kazne duguje skoro 12 hiljada KM

IDEEA je nabavku novog kontigenta unutrašnjih stikera pokrenula u martu prošle godine, ali se postupak nije mogao završiti u optimalnom roku jer je jedan od punuđača uložio žalbu.

S obzirom na to da rješenje po žalbi nije doneseno ni nakon urgencija IDEEA-e u avgustu i septembru, iz IDEEA-e su o ovome obavijestili Ministarstvo komunikacija i prometa BiH (MKP) i informaciju proslijedili Vijeću ministara BiH, koje je na sjednici 12. novembra zadužilo MKP da u cilju blagovremenog rješavanja problema predloži odgovarajuća rješenja do završetka postupka nabavke i da o tome obavijesti organe nadležne za registraciju vozila.

“Na istoj sjednici je Ured za razmatranje žalbi BiH zadužen da ubrza postupak rješavanja po žalbi. Rješenje kojim je žalba ponuđača uvažena doneseno je 19. novembra i mi smo trenutno u fazi ponovnog pokretanja postupka nabavke”, saopćeno je iz IDEEA-e.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...