Tuzlanski kanton 2020. okončao suficitom od oko dva miliona KM

- Advertisement -

Tuzlanski kanton je 2020. godinu okončao tekućim suficitom u iznosu od oko dva miliona KM – potvrdio je kantonalni ministar finansija Suad Mustajbašić, govoreći o finansijskim rezultatima na kraju prošle godine.

-Bez obzira na složene okolnosti i pad prihoda uzrokovan pandemijom koronavirusa, TK bilježi pozitivne finansijske rezultate – rekao je Mustajbašić na pres-konferenciji, potcrtavši da je TK nakon desetogodišnjeg akumuliranog deficita prešao u akumulirani suficit.

Ističe da je tokom protekle dvije godine Vlada TK izmirila sve obaveze koje je transakcijski račun imao prema podračunima koji su namijenjeni za namjenska sredstva, a koja su u prethodnim periodima pozajmljena za održanje likvidnosti budžeta TK. Riječ je o naslijeđenom dugu od oko 12 miliona KM.

– Iz 2020. godine prenosi se značajan dio budžetskih sredstava koje smo sačuvali i prenijeli u 2021. godinu, a ako tome dodamo još 19 miliona KM podsticaja kojeg smo dobili s federalnog nivoa, onda možemo reći da TK spremno dočekuje izazove koji će se postaviti pred ovaj kanton i Vladu tokom neizvjesne 2021. godine – tvrdi ministar Mustajbašić.

PROČITAJTE JOŠ:  Poznati proizvođač čokolada dobio rekordnu kaznu

Podsjetio je da je za subvencije i podsticaje privrednim subjektima Vlada TK putem različitih resornim ministarstava plasirala oko 11 miliona KM, dodatnih 7,5 miliona KM poticaja za poljoprivrednu proizvodnju, kao i šest miliona KM za isplate egzistencijalnih boračkih naknada.

Analizirajući prethodne godine, Tuzlanski kanton je od 2011., pogođen recesijom počeo bilježiti negativne finansijske rezultate, koji su svoj maksimum dosegli 2013. godine, kada je deficit kantona iznosio 99 miliona KM. Od 2013. godine, deficit se počeo smanjivati da bi 2014. godine iznosio 93,3 miliona KM, 2015. godine 60 miliona KM, 2016. 55 miliona KM, 2017. 46 miliona KM, 2018. 25,2 miliona KM da bi 2019. godine deficit akumulirani deficit iznosio oko 1,8 miliona KM.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

-Tokom 2020. godine, kada su svi ekonomisti predviđali krah finansijskog sistema, prvenstveno sektora javnih finansija, domaćinskim odnosom, uz povećanje primanja svim budžetskim korisnicima za oko 6,5 posto, značajne finansijske mjere usmjerene ka ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa, Vlada TK ostvarila je historijski značajan pozitivan finansijski rezultat – poručio je Mustajbašić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Prijatelji i komšije ga ne zaboravljaju: Ubijeni Faris Pendek dobit će mural

Faris Pendek, mladić koji je krajem januara svirepo ubijen...

Užas u Beogradu: Ljudska lobanja nađena u kući

Beogradska policija je u kući jednog muškarca pronašla ljudsku...

Nakon jučerašnjeg vandalskog čina: Očišćeno Turbe sedam braće u Sarajevu

Nakon jučerašnjeg vandalskog čina u kojem je išarano Turbe...

Osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić odlučio progovoriti o zločinu

Osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić, Srđan J....

Autobus se pokvario na šinama, tramvaji rade od Skenderije do Ilidže

Tramvajski saobraćaj je u zastoju na relaciji Skenderija –...