Talentovani atletičar Alija Imamović, prvak BiH u kategoriji juniora u polumaratonu na 21 km

- Advertisement -

Bosna i Hercegovina bila je i ostala riznica sportskih talenata. Nažalost, mnogi od njih zbog činjenice da nisu dobili podršku nastupaju za reprezentacije širom svijeta ili su ostali u BiH i posvetili se potpuno drugim stvarima. Jedan u nizu talentovanih atletičara pred kojim je svijetla budućnost svakako je i 20-godišnji atletičar Alija Imamović, učenik Srednjoškolskog centra u Hadžićima.

Alija se aktivno bavi atletikom od 2012. godine i do sada je osvajao brojne nagrade na takmičenjima širom BiH i regiona. Godine 2013. postaje član Atletske reprezentacije BiH u kategoriji mlađih juniora. Njegov matični klub je A.K. Novi Grad pod vođstvom trenera Seada Konde, inače bosanskohercegovačkog rekordera u maratonu, koji je 1975. godine u Chemnitzu (Njemačka) istrčao vrijeme od 2:15.55.

– Sportom se bavim od malih nogu, a atletikom sam se počeo baviti nakon upisa u Srednjoškolski centar Hadžići na savjet profesora tjelesnog odgoja. Tako sam počeo da učestvujem na brojnim školskim i kantonalnim, kao i takmičenjima širom BiH gdje sam redovno ostvarivao uspjehe i donosio medalje za školu. Na poziv direktora A.K.Sarajevo Vahide Kozić 2012.godine. postajem punopravan član kluba i krećem sa aktivnim treniranjem. U veoma kratkom roku sam pokazao da se radi o ogromnom talentu tako da sam već 2012. godine postao prvak BiH na stazi i u krosu – kaže Alija Imamović.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac napravio haos u centru Sarajeva: Razbio staklo na ulaznim vratima u zgradu

Sa dobrim rezultatima nastavlja i u 2013. i 2014. godini, što nije ostalo nezapaženo i postaje član atletske reprezentacije BiH u kategoriji mlađih juniora, a potom i juniora. Njegovi rezultati nisu prošli nezapaženi, tako da dobija pozive iz Amerike, ali i susjednih zemalja.

Jednim od svojih najvećih rezultata i uspjeha smatra poziv s najprestižnijeg sportskog koledža u Americi, u nadi da će im se pridružiti. Naš talentirani atletičar ipak nastavlja nizati uspjehe za boje svoje reprezentacije.

– Početak 2015. godine bio je veoma uspješan za mene, jer postajem prvak BiH u kategoriji juniora u polumaratonu na 21 km, a potom je došlo prvo mjesto na sarajevskom polumaratonu. Osim poziva iz Amerike, dobio sam poziv od trenera i menadžera iz Hrvatske i Srbije, ali i pored teških uslova za treniranje ostajem u domovini – kaže Imamović.

PROČITAJTE JOŠ:  Sejo Brajlović čestitao rođendan Željezničaru

Alija ističe da je u našoj zemlji teško živjeti od atletike, a za vrhunske rezultate neophodna je podrška nadležnih institucija

– Uvijek je dobrodošla pomoć sponzora, ali je i njih, nažalost, teško pronaći. Imamo malu pomoć države, a nadležni ulažu malo sredstava u atletiku. Odlazak na takmičenja finansira moj matični klub i moji roditelji. Nadam se da će posljednji fenomenalni rezultati Amela Tuke promijeniti situaciju u državi i da će se napraviti možda neki fond iz kojeg bi se finansirali perspektivni atletičari – kaže Imamović koji na kraju ističe da ima veliku podršku Općine Hadžići i načelnika Hamde Ejubovića.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Navijači AZ Alkmaara napadnuti u Mostaru, oglasili se iz MUP-a HNK

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) objavilo je da...

Sejo Brajlović čestitao rođendan Željezničaru

Na današnji dan, 19. septembra 1921. godine, FK Željezničar...

Nadal prozvao Đokovića: Za njega bi bila velika frustracija da nije ostvario rekord

Španski teniser Rafael Nadal u intervju za Movistar+ prozvao...

(VIDEO) Sukob češkog centra i Muse: Veseli mu opsovao majku na bosanskom, on uzvratio istom mjerom

Madridski Real je osvojio španski Superkup pobjedom protiv Unikahe...

(VIDEO) Lana Pudar i Amel Čurić zapjevali na svadbi: ‘Što nas ima, mašala’

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar prisustvovala je svadbi svog...