Talentovani atletičar Alija Imamović, prvak BiH u kategoriji juniora u polumaratonu na 21 km

- Advertisement -

Bosna i Hercegovina bila je i ostala riznica sportskih talenata. Nažalost, mnogi od njih zbog činjenice da nisu dobili podršku nastupaju za reprezentacije širom svijeta ili su ostali u BiH i posvetili se potpuno drugim stvarima. Jedan u nizu talentovanih atletičara pred kojim je svijetla budućnost svakako je i 20-godišnji atletičar Alija Imamović, učenik Srednjoškolskog centra u Hadžićima.

Alija se aktivno bavi atletikom od 2012. godine i do sada je osvajao brojne nagrade na takmičenjima širom BiH i regiona. Godine 2013. postaje član Atletske reprezentacije BiH u kategoriji mlađih juniora. Njegov matični klub je A.K. Novi Grad pod vođstvom trenera Seada Konde, inače bosanskohercegovačkog rekordera u maratonu, koji je 1975. godine u Chemnitzu (Njemačka) istrčao vrijeme od 2:15.55.

– Sportom se bavim od malih nogu, a atletikom sam se počeo baviti nakon upisa u Srednjoškolski centar Hadžići na savjet profesora tjelesnog odgoja. Tako sam počeo da učestvujem na brojnim školskim i kantonalnim, kao i takmičenjima širom BiH gdje sam redovno ostvarivao uspjehe i donosio medalje za školu. Na poziv direktora A.K.Sarajevo Vahide Kozić 2012.godine. postajem punopravan član kluba i krećem sa aktivnim treniranjem. U veoma kratkom roku sam pokazao da se radi o ogromnom talentu tako da sam već 2012. godine postao prvak BiH na stazi i u krosu – kaže Alija Imamović.

PROČITAJTE JOŠ:  Poznat termin dženaze Almiru Česiru koji je ubio brata i snahu pa presudio sebi

Sa dobrim rezultatima nastavlja i u 2013. i 2014. godini, što nije ostalo nezapaženo i postaje član atletske reprezentacije BiH u kategoriji mlađih juniora, a potom i juniora. Njegovi rezultati nisu prošli nezapaženi, tako da dobija pozive iz Amerike, ali i susjednih zemalja.

Jednim od svojih najvećih rezultata i uspjeha smatra poziv s najprestižnijeg sportskog koledža u Americi, u nadi da će im se pridružiti. Naš talentirani atletičar ipak nastavlja nizati uspjehe za boje svoje reprezentacije.

– Početak 2015. godine bio je veoma uspješan za mene, jer postajem prvak BiH u kategoriji juniora u polumaratonu na 21 km, a potom je došlo prvo mjesto na sarajevskom polumaratonu. Osim poziva iz Amerike, dobio sam poziv od trenera i menadžera iz Hrvatske i Srbije, ali i pored teških uslova za treniranje ostajem u domovini – kaže Imamović.

PROČITAJTE JOŠ:  Abdi Selam ispraćen na vječni počinak: 21-godišnjak nije imao nikoga, Sarajlije mu klanjale dženazu i ukopale ga

Alija ističe da je u našoj zemlji teško živjeti od atletike, a za vrhunske rezultate neophodna je podrška nadležnih institucija

– Uvijek je dobrodošla pomoć sponzora, ali je i njih, nažalost, teško pronaći. Imamo malu pomoć države, a nadležni ulažu malo sredstava u atletiku. Odlazak na takmičenja finansira moj matični klub i moji roditelji. Nadam se da će posljednji fenomenalni rezultati Amela Tuke promijeniti situaciju u državi i da će se napraviti možda neki fond iz kojeg bi se finansirali perspektivni atletičari – kaže Imamović koji na kraju ističe da ima veliku podršku Općine Hadžići i načelnika Hamde Ejubovića.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar dobila poštansku markicu

Najtrofejnija bosanskohercegovačka plivačica i evropska prvakinja Lana Pudar od...

Amel Tuka drugi u utrci na 800 metara na mitingu u Italiji

Bosanskohercegovački reprezentativac Amel Tuka osvojio je drugo mjesto u...

Španija je novi prvak Evrope: Furija pobijedila Englesku za četvrtu titulu prvaka

Fudbaleri Španije savladali su Englesku u dramatičnoj utakmici finala...

Večeras odluka: Ko će biti prvak Evrope?

Došao je i taj dan. Iza nas je 50...

Alcaraz razbio Đokovića i odbranio titulu na Wimbledonu

Carlos Alcaraz pobijedio je Novaka Đokovića 3:0 (6:2; 6:2;...