Talentovani atletičar Alija Imamović, prvak BiH u kategoriji juniora u polumaratonu na 21 km

- Advertisement -

Bosna i Hercegovina bila je i ostala riznica sportskih talenata. Nažalost, mnogi od njih zbog činjenice da nisu dobili podršku nastupaju za reprezentacije širom svijeta ili su ostali u BiH i posvetili se potpuno drugim stvarima. Jedan u nizu talentovanih atletičara pred kojim je svijetla budućnost svakako je i 20-godišnji atletičar Alija Imamović, učenik Srednjoškolskog centra u Hadžićima.

Alija se aktivno bavi atletikom od 2012. godine i do sada je osvajao brojne nagrade na takmičenjima širom BiH i regiona. Godine 2013. postaje član Atletske reprezentacije BiH u kategoriji mlađih juniora. Njegov matični klub je A.K. Novi Grad pod vođstvom trenera Seada Konde, inače bosanskohercegovačkog rekordera u maratonu, koji je 1975. godine u Chemnitzu (Njemačka) istrčao vrijeme od 2:15.55.

– Sportom se bavim od malih nogu, a atletikom sam se počeo baviti nakon upisa u Srednjoškolski centar Hadžići na savjet profesora tjelesnog odgoja. Tako sam počeo da učestvujem na brojnim školskim i kantonalnim, kao i takmičenjima širom BiH gdje sam redovno ostvarivao uspjehe i donosio medalje za školu. Na poziv direktora A.K.Sarajevo Vahide Kozić 2012.godine. postajem punopravan član kluba i krećem sa aktivnim treniranjem. U veoma kratkom roku sam pokazao da se radi o ogromnom talentu tako da sam već 2012. godine postao prvak BiH na stazi i u krosu – kaže Alija Imamović.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se događalo u sarajevskoj osnovnoj školi: Dijete povrijeđeno skalpelom

Sa dobrim rezultatima nastavlja i u 2013. i 2014. godini, što nije ostalo nezapaženo i postaje član atletske reprezentacije BiH u kategoriji mlađih juniora, a potom i juniora. Njegovi rezultati nisu prošli nezapaženi, tako da dobija pozive iz Amerike, ali i susjednih zemalja.

Jednim od svojih najvećih rezultata i uspjeha smatra poziv s najprestižnijeg sportskog koledža u Americi, u nadi da će im se pridružiti. Naš talentirani atletičar ipak nastavlja nizati uspjehe za boje svoje reprezentacije.

– Početak 2015. godine bio je veoma uspješan za mene, jer postajem prvak BiH u kategoriji juniora u polumaratonu na 21 km, a potom je došlo prvo mjesto na sarajevskom polumaratonu. Osim poziva iz Amerike, dobio sam poziv od trenera i menadžera iz Hrvatske i Srbije, ali i pored teških uslova za treniranje ostajem u domovini – kaže Imamović.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Uhapšen 29-godišnjak koji je slao prijeteće poruke službeniku FUP-a

Alija ističe da je u našoj zemlji teško živjeti od atletike, a za vrhunske rezultate neophodna je podrška nadležnih institucija

– Uvijek je dobrodošla pomoć sponzora, ali je i njih, nažalost, teško pronaći. Imamo malu pomoć države, a nadležni ulažu malo sredstava u atletiku. Odlazak na takmičenja finansira moj matični klub i moji roditelji. Nadam se da će posljednji fenomenalni rezultati Amela Tuke promijeniti situaciju u državi i da će se napraviti možda neki fond iz kojeg bi se finansirali perspektivni atletičari – kaže Imamović koji na kraju ističe da ima veliku podršku Općine Hadžići i načelnika Hamde Ejubovića.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Irfan Smajlagić više nije selektor rukometaša BiH

Irfan Smajlagić ubuduće neće više obavljati dužnost selektora rukometne...

Košarkaši BiH večeras traže pobjedu protiv Francuske

Večeras se u Tuzli igra meč drugog kola kvalifikacija...

Užasna scena u Francuskoj: Fudbaler završio u komi u 34. sekundi utakmice

Napadač Bordeauxa Albert Elis (28) zadobio je težak udarac...

Veliki uspjeh: Bh. borac Sanjin Husić Alihodžić je profesionalni prvak Evrope

Član kluba borilačkih vještina “Gazija” Sarajevo Sanjin Husić Alihodžić,...

Lana Pudar predložena za dobitnicu Grba grada Banja Luka

Najbolja bh. sportistkinja Lana Pudar (18) predložena za ovogodišnju...