Sudija Suda BiH Halil Lagumdžija izabran za novog predsjednika VSTV-a BiH

- Advertisement -

Sudija Suda Bosne i Hercegovine i novoizabrani član Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija izabran je danas za novog predsjednika tog regulatornog tijela.

Odluka o njegovom imenovanju donesena je na redovnoj sjednici VSTV-a BiH, koja je počela jutros u Sarajevu, a za Lagumdžiju je u drugom krugu glasalo osam članova Vijeća (natpolovična većina), dok je sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Srđan Forca dobio sedam glasova.

Osim Lagumdžije i Force, u utrci za poziciju predsjednika VSTV-a sudjelovala je i tužiteljica Tužiteljstva BiH Biljana Simeunović.

Procedura izbora provedena je u skladu s Poslovnikom VSTV-a BiH (član 4a), a što podrazumijeva izbor predsjednika, a potom i dva dopredsjenika. Svako ima pravo da se prijavi ili da ga neko predloži kako za predsjednika i dopredsjednika, tako i za stalnog člana Predsjedništva VSTV-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća na Ilidži, povrijeđeno pet osoba

Izbor predsjednika se vrši tajnim glasanjem i svaki član može zaokružiti samo jednog kandidata. Izabranim se smatra onaj kandidat koji je dobio većinu glasova. Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, organizira se drugi krug glasanja u koji ulazi dva kandidata s najvećim brojem glasova. Prilikom izbora rukovodstva VSTV-a neophodno je voditi računa o ravnomjernoj nacionalnoj zastupljenosti.

Za provođenje spomenute procedure zadužena je Komisija u sastavu – Davor Martinović, Duška Bogojević i Lejla Hadžić o čijem se izboru VSTVBiH prethodno očitovao.

Halil Lagumdžija je rođen 1960. godine u Rudom. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1985. godine.

Kao dipl. pravnik počinje raditi u firmi “Poliester” Priboj- Srbija počevši od 1986. godine. Od marta 1994. do sredine oktobra 1995. godine obavljao je dužnost potpredsjednika i predsjednika Izvršnog odbora okruga Goražde.

PROČITAJTE JOŠ:  Prelaskom na ljetno računanje vremena mijenja se i termin "skupe" i "jeftine" struje

Na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde imenovan je 17.10.1995. godine i ovu funkciju je obavljao do osnivanja Kantonalnog suda Goražde 04.09.1996. godine, gdje je radio kao sudija sve do 30.06.2010. godine. Od oktobra 2001. godine do juna 2003. godine obavljao je dužnost predsjednika tog suda.

Za sudiju Suda BiH imenovan je 27.05.2010. godine, a na dužnost je stupio 01.07.2010. godine.

Za člana VSTV-a BiH izabran je od sudija Suda Bosne i Hercegovine.

Inače, pozicija predsjednika VSTV-a BiH ostala je upražnjena nakon ostavke Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Drinskom jezeru pronađeno tijelo nestalog pripadnika Oružanih snaga BiH Drage Tanaskovića?

Tijelo Drage Tanaskovića, pripadnika Oružanih snaga BiH pronađeno je...

Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

Istražitelji u Sarajevu nastavljaju aktivnosti na rasvjetljavanju svih okolnosti...

Nesreća na M-17: Saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom

Na magistralnom putu M-17, preciznije na dijelu između Jablanice...

Snimak jednog čovjeka preplavio društvene mreže: “On je superheroj, spasio je stotine života”

Društvenim mrežama kruže brojni snimci iz trgovačkog centra Westfield...

Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

Teško ubistvo dogodio se danas u Uroševcu, gdje je...