Sprema se velika tužba: Cristiano Ronaldo bi mogao izgubiti milijardu dolara?

- Advertisement -

Cristiano Ronaldo suočava se sa kolektivnom tužbom u SAD-u zbog njegove promocije Binancea, najveće burze kriptovaluta na svijetu.

Tužitelji tvrde da ih je njegova podrška dovela do ulaganja koja donose gubitke te traže odštetu u “iznosu većem” od milijardu dolara (790 miliona funti) piše Daily Mail.

U novembru 2022. Binance je najavio svoju prvu “CR7” kolekciju nezamjenjivih tokena (NFT) u partnerstvu s Ronaldom, za koju je fudbaler rekao da će nagraditi obožavatelje “za sve godine podrške”.

NFT-ovi su virtualna imovina koja se može kupiti i prodati, ali koja nema vlastiti oblik u stvarnom svijetu – drugim riječima, postoji samo digitalno. Općenito se koriste za označavanje vlasništva nad nečim, poput slike ili videa na mreži.

PROČITAJTE JOŠ:  Košarkaši BiH večeras traže pobjedu protiv Francuske

“CR7” se odnosi na Ronaldove inicijale i broj majice, a koristi se kao robna oznaka u nizu proizvoda, od obuće do mirisa, koji su ga učinili jednim od najbogatijih sportaša na svijetu. U videu na društvenim mrežama u kojem je najavio partnerstvo, Ronaldo je potencijalnim investitorima rekao “promijenit ćemo NFT igru i podići fudbal na višu razinu”.

Najjeftiniji NFT iz kolekcije imao je cijenu od 77 dolara kada je pušten u prodaju u novembru 2022. – ali godinu dana kasnije, cijena mu je bila oko 1 USD.

PROČITAJTE JOŠ:  Eksplozija u Zenici, povrijeđena jedna osoba

Tužitelji tvrde da je Ronaldova promocija Binancea dovela do “povećanja pretraživanja od 500%” za kripto mjenjačnicu, koja je registrirana na Kajmanskim otocima.

Također kažu da je to navelo ljude da koriste tvrtku za ulaganje u ono što nazivaju “neregistriranim vrijednosnim papirima” – kao što je Binanceova kriptovaluta BNB.

Prema američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC), ta se imovina može smatrati vrijednosnim papirima – pa slavne osobe koje ih podržavaju moraju slijediti američki zakon.

Tužitelji tvrde da je Ronaldo trebao otkriti koliko je plaćen, ali nije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Povlači se “Milka Oreo Bar” s bh. tržišta: U čokoladi pronađeni komadići plastike

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Kamion na magistralnom putu M-17 kod Zenice udario 73-godišnju staricu

U saobraćajnoj nesreći koja se večeras oko 18.10 sati...

Zašto su fudbaleri ubili MMA borca: Ubice su poznati kao problematični momci

Fudbaleri Marko Daničić i Vasilije Gačarević, osumnjičeni za ubistvo...

Užas u Brčkom: Pronađeno tijelo žene u stanu, otrovala se alkoholom

Tijelo žene Е.F. (45) iz Brčkog pronađeno je u...

Odbjegli voz vozio bez mašinovođe skoro sat i po, zaustavljali ga i kamenjem

Odbjegli teretni voz u sjevernoj Indiji prešao je oko...