Zlatan Nalić – hrabri trener koji zna šta hoće: Sloboda korača stazama uspjeha

- Advertisement -

Nakon dva kola nove sezone Premijer lige BiH na mjesto prvog šefa struke tuzlanske Slobode stigao je Zlatan Nalić. Čovjek koji je sa U-21 timom Švedske 2015. godine postao prvak Evrope (činio dio tima).

”Meni je Sloboda u srcu bila, jeste i zauvijek će ostati. Svako može reći što mu je po volji, ali to je stvarnost koja se ničim ne može promijeniti”, izjavio je Zlatan nakon dolaska u grad soli. Naravno, emotivna veza sa Slobodom veže se još iz dana kada je njegov otac Mesud sa dosta uspjeha nosio dres Tuzlaka.

Uhvatio se u koštac s problemima

Nije Zlatana čekao lagan posao u tuzlanskom klubu. Poslije poraza od Sarajeva na Tušnju trećem kolu kreće napredak. Znao prvi šef struke Tuzlaka je da će morati uložiti mnogo truda kako bi promijenio neke stvari u svlačionici.

No, zasukao je rukave i na treninzima je danima radio sa nogometašima na fizičkoj spremi, taktici i ostalim postulatima najvažnije sporedne stvari na svijetu. Poznat je po velikom nogometnom znanju koji teži da prenese na igrače, a oni mu sjajno uzvraćaju na terenu. Nakon kratkog vremena ostavio je dojam stručnjaka koji zna šta hoće i zna kako to ostvariti. Dakako, ostavlja dojam čovjeka koji je hrabar i vrlo dobro pripremljen za sve izazove.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope
Zlatan Nalić
Zlatan Nalić

Vodi računa o svim finesama

Bez dvojbe, Nalić vodi računa o svim finesama. Njegova Sloboda prima najmanje pogodaka i trenutno drži četvrto mjesto. Količina žestine i agresije u utakmicama je na nivou fanatizma. A igrači seve to rade hladne glave. Tu spada još niz detalja, pomicanja, kretanja i samog ponašanja igrača koji se uigravaju kontinuiranim sedmičnim treniranjem.

Jasno je kako je Zlatan dugo studirao i pripremao odbranu Tuzlaka za utakmicu protiv Željezničara koja je odigrana prije nekoliko dana na Grbavici. I kada je rezultat bio 0:0 u 92. minuti igrači tima sa Tušnja vršili su pritisak na posljednji bedem Plavih. Djelovalo je kako su igrači Željezničara izgledali zbunjeno neočekivanom reakcijom gostiju.

Nakon meča Zlatan je primio mnogo čestitki. Ne samo za gotovo savršenu taktiku, nego i zbog svog ponašanja. Tako je u sudijskoj nadoknada svog igrača natjerao da požuri kod izmjene kako ne bi ”krao”vrijeme. To su prepoznali i u domaćem taboru koji su na ovaj potez ” digli palac gore”. Dvoboj je okončan bez golova. Ono što se posebno može naglasiti jeste činjenica da je Nalić donio nešto novo na stadione u Premijer ligi, a upravo je to ono što nedostaje.

PROČITAJTE JOŠ:  Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju
Zlatan Nalić
Zlatan Nalić

Nalić je na Tušanj stigao kako bi nametnuo svoj autoritet i vratio uzdrmano povjerenje pristalicama Slobode.  I uspio je. Konačno u Tuzli vjeruju kako Sloboda bez problema može ostati neporažena na Grbavici, Koševu, Pecari, Pod Bijelim brijegom.. I ne samo to, može i pobijediti. Može se boriti za vrh tabele. U 12. kolu  gostuju aktuelnom prvaku.

Najavio je Nalić da se i za susret sa Zrinjskim neće mijenjati Slobodin plan i cilj.

”Idemo sa željom da osvojimo tri boda ili da makar pokažemo iskren pokušaj da ih osvojimo” poručuje Nalić.

Zlatan Nalić ukratko:

  • Trener/konsulant 32 kluba LP i 9 reprezentacija.
  • Vjerovatno jedan od najedukovanijih trenera u Evropi.
  • UEFA PRO trener, a na istoj predavač u četiri zemlje kao i predavač LS konferencije u Nionu i Genevske trenerske konferencije.
  • Akademski obrazovan na trenerskom fakultetu u Zagrebu i coachinng sport menagement Univerzitetu u Växjö.
  • Vlasnik empirične/naučne metode TRAINING DESIGN koja je najzastupljenija trenažna metoda u fudbalu danas.
  • Jedini trener sa naših prostora sa titulom prvaka Evrope.
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Održana prva trka Blagaj 5K

U organizaciji više lokalnih organizacija i aktivista, jučer je...

Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Članovi Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva uspješno su...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....