Trenerskom doktrinom srušio svjetske prvake Francuze: Pogledajte kako je selektor Švicarske Vladimir Petković izgledao u dresu FK Sarajevo

- Advertisement -

Reprezentacija Švicarske je na Evropskom prvenstvu u ponedjeljak navečer, nakon boljih izvođenja jedanesteraca, eliminisala aktuelne svjetske prvake – Francuze. U regularnom dijelu bilo je 3:3. Izabranici Vladimira Petkovića su vodili 1:0, pa su gubili 3:1. Ipak, uspjeli su sa dva gola poravnati rezultat i ovaj dvoboj je otiašu u produžetke. Rezultat se nije mijenjao pa se pristupilo izvođenju jedanesteraca gdje su Švicarci pokazali više znanja i prošli su dalje.

Piše:Edin Isanović

Na klupi švicarske reprezentacije sjedi bh. stručnjak Vladimir Petković koji je rođeni Sarajlija. Bez dvojbe, najjači adut Švicaraca je Bosanac. Stručnjak kojem danas beskrajno vjeruje nacija i koji je uspio složiti vrlo opasnu ekipu. To su mogli vidjeti gledatelji u sudaru sa Trikolorima.

On je 2014. godine stigao na klupu reprezentacije i trenersku doktrinu odmah je nametnuo u svlačionici. Zasukao je rukave, a najviše je radio na disciplini i jačanju fizičke spreme. Svakako, posao mu je olakšao prethodni selektor Ottmar Hitzfeld.

PROČITAJTE JOŠ:  Još jedan zemljotres: Tlo se zatreslo u Karlovcu

Trenerska žica došla je potpuno do izražaja u Laziju

Petković je u svojoj karijeri prije reprezentacije trenirao Lugano, Bellinzonu, Young Boys, Samsunspor, Sion i Lazio. Oni koji ga poznaju naglašavaju kako je uvijek bio miran, realan i studiozan. Petkovićeva trenerska žica došla je potpuno do izražaja u italijanskom klubu. Sa dosta uspjeha vodi zahtjevnu ekipu Lazija. Nakon rimske avanture odlučio je doći u švicarsku selekciju gdje je već na kontinentalnoj smotri 2016. godine najavio da će Švicarci briljirati. Manjak pritiska i grupa vrlo talentovanih igrača mogli bi pretvoriti Švicarsku u jednu od najvećih iznenađenja Evropskog prvenstva. Ekipa već dugo igra zajedno i to je važan faktor.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu nestao Fuad Hadžihasanagić (75), posljednji put viđen na Vratniku

Postao prvak Jugoslavije sa Bordo timom

Svoju nogometnu karijeru Petković je počeo u FK Sarajevo, a od bh. klubova nosio je i dres Rudara iz Prijedora. Sa deset godina Petković je počeo graditi karijeru u Igmanu s Ilidže, a sa 14 godina prelazi u FK Sarajevo. Bio je robusan napadač s dobrim pregledom igre. U mlađim kategorijama postizao je puno golova.

Također, bio je član i šampionske generacije 1984/85 Bordo tima, ali je tada sjedio na klupi za rezervne igrače zbog velike konkurencije. Posljednji meč na tlu Jugoslavije Petković je odigrao u Podgorici, gdje je postigao gol za Sarajevo u meču protiv Budućnosti. Možete pogledati neke slike Petkovića u dresu bordo tima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Tragedija na Kozari: Prevrnuo se kvad, poginula jedna osoba

Osoba inicijala M.G. iz Prijedora poginula je danas prilikom...

Pucnjava kod sarajevske Vijećnice

Nakon pucnjave kod sarajevske Vijećnice, oglasili su se iz...

Futsaleri Mostar SG deklasirali Hercegovinu

FC Mostar Stari Grad u prvoj utakmici polufinalne serije...

Saobraćajni kolaps zbog nesreće na Baščaršiji

Nešto poslije 16 sati kod Careve ćuprije desila se...

Na Alipašinom Polju gorio ugostiteljski objekat

U sarajevskom naselju Alipašino Polje došlo je do požara...