Sarajevo na korak do sna: Škotski Celtic stoji na putu do raja

- Advertisement -

FK Sarajevo večeras u Zenici igra utakmicu play-offa Evropske lige za plasman u grupnu fazu takmičenja koje je po rejtingu drugo u Evropi. Sa druge strane stajat će škotski Celtic, klub koji je prošle godine eliminisao Bordo tim iz elitnog evropskog takmičenja. Isti supranik, različito takmičenje, drugi bh. grad – i jedna utakmica. A relevantni nogometni stručnjaci reći će kako je u takvim okolnostima sve moguće. Pa i da ekipa koja je realno slabija, ostvari pobjedu.

Piše:Edin Isanović

Oktobar u Evropi

Tim sa Koševa može se pohvaliti da je jedan od četri kluba sa prostora bivše Jugoslavije koji je dočekao oktobar u Evropi. Uz aktuelne bh. prvaku tu su još Dinamo, Rijeka i Crvena zvezda. Zanimljivo, baš na današnji dan prije tačno 40 godina Sarajevo je na Koševu  igralo protiv njemačkog HSV-a u tadašnjem Kupu UEFA. Rezultat je na kraju bio 3:3, ali je koševski tim eliminisan. Pristalice bordo boje vjeruju kako ova generacija ima ”ono nešto” za plasman u grupnu fazu. S obzirom da niti jedan klub iz BiH do sada to nije uspio, bio bi to veliki uspjeh. I neka se niko ne uvrijedi, ali ako je iko zaslužio da ispiše stranice historije, onda je to FK Sarajevo. U novijem formatu ovog takmičenja ovo je treći play-off koševskog tima u Evropskoj igi, dok drugi bh. klubovi to nisu uspjeli niti jednom. Dodamo li tome i nokaut mečeve (2007.godine)  protiv Dynama iz Kijeva u Ligi prvaka i Basela u tadašnjem Kupu UEFA, onda je jasno kako je ovo peti pokušaj Sarajeva da preskoči posljednju prepreku na putu do raja.

PROČITAJTE JOŠ:  Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Što Sarajevo duže bude držalo nulu, šanse će rasti

U bordo svlačionici vjeruju u uspjeh. Uz taktički pristup ovom dvoboju i borbu za svaki centimetar terena, šanse za ostavrenje cilja se povećavaju. Tim sa Koševa je kvalitetniji nego prošle sezone, a da bi se eliminisao Celtic svaki igrač treba pružiti najbolje od sebe  za maksimum ekipe. Bordo tim može puno jer su potencijali veliki. Naravno, za to se mora poklopiti više faktora. Osim toga, svako ima svoje adute i  legitimno pravo da se nada prolazu. Očekuje se kako će gosti iz Škotske igrati čvrsto i taktički dosciplinovano. Kompaktno djeluju na terenu i težit će da u ranoj fazi utakmice postignu pogodak, kako bi sebi olakšali posao. Što Sarajevo duže bude držalo nulu, šanse će rasti.

”Naš nogomet je dosta napredovao, tako da je ovo prava prilika da to dokažemo i pokažemo gdje smo. Oni imaju u napadu sposobnosti da puno šutiraju, kao što su prošle godine uradili, te moramo biti spremni na to”, kazao je na konferenciji za medije šef stručnog štaba FK Sarajeva Vinko Marinović.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Naoružani optimizmom i vjerom da je baš sada došao taj trenutak

Također, generacija koju su mnogi označili da ima ”ono nešto”, jer je jedina u historiji osvojila duplu krunu u sezoni 2018/19. i jedina uspjela odbraniti naslov prvaka u dugogodišnjoj historiji kluba, ima povjerenje navijača.  U novi izazov Mersudin Ahmetović i ostali saigrači ulaze naoružani optimizmom i vjerom da je baš sada došao taj trenutak. Generacija koja je u BiH okvirima osvojila sve što se može osvojiti sada ima priliku da konačno napravi iskorak – u Evropi. Jer su do sada ostajali u čekaonici. I znaju da im je ovo možda posljednja šansa za pečat i oproštaj generacije. Generacija koju svi hvale u BiH, ali čekaju istinski bljesak u evropskim okvirima. Sarajevo je bilo kvalitetno kada je bilo kompaktno, ponizno i borbeno. I kako god da završi okršaj u Zenici Sarajevo je osvjetlalo obraz bh. fudbala.

Utakmica Sarajevo- Celtic počinje u 20:00 sati uz direktan prijenos na Arena Sport 1.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Prvog maja prije dvije godine bosanskohercegovački fudbal, ali i...

Održana prva trka Blagaj 5K

U organizaciji više lokalnih organizacija i aktivista, jučer je...

Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Članovi Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva uspješno su...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...