Premijer liga BiH: Tuzla City se ne šali [life analiza]

- Advertisement -

Da su kladioničare pitali koja će ekipa nakon devet odigranih kola Premijer lige BiH u fudbalu biti na vrhu tabele, teško da bi neko tipovao da će to biti – Tuzla City.

Piše: Zlatko Šarić

Ekipa iz Siminog Hana, koja je do jučer bila u nižim rangovima, trenutno je ispred Željezničara, Sarajeva i Zrinjskog, a nije baš da se radi o nekom spletu okolnosti, sreći ili ko zna čemu, već su ljudi jednostavno najviše pokazali u dosadašnjem toku prvenstva.

Nakon što su na svom terenu u derbiju kola savladali FK Sarajevo 2:1, ekipa koju je sklopio biznismen Azmir Husić definitivno je istakla najviše ambicije u ovoj sezoni.

Husić je prije nekoliko godina sa Slobodom bio nadomak obje krune, nakon neslaganja sa ostalima u Upravi otišao je u svoj „drugi“ klub iz tuzlanskog predgrađa Simin Han i brzo ih doveo do najjačeg ranga.

Prošle sezone su opipavali teren, ove već čine itekako bitan dio naše fudbalske lige. Nije to ni toliko neočekivano, s obzirom na to koliko je Husić uložio u ovu ekipu.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Vojo Ubiparip predvodi napad, čovjek koji je nekada tresao mreže u Poljskoj, u dresu Lecha, kasnije bio i golgeter Željezničara, trenutno je prvi strijelac Premijer lige sa devet postignutih golova.

Ponovo blistave partije pruža i Said Husejinović, kao da želi da pokaže da su ga prerano otpisali oni koji su smatrali da je njegovo zlatno doba odavno prošlo.

Trener Milenko Bošnjaković odlično se snašao sa velikim brojem dobro plaćenih prvotimaca, djeluju kao kompaktna ekipa, igraju ofanzivno, hrabro, baš onako kako treba da izgleda tim koji se bori za najviše ciljeve.

Skupio je Husić odličnu ekipu, dva podjednako kvalitetna golmana Nervesa Fejzića i Azira Muminovića, tu su Ivan Sesar, nekadašnja zvijezda Sarajeva, pa Jovo Kojić, Nermin Crnkić, Samir Efendić, Nemanja Stjepanović…

Biznismen koji se obogatio u SAD kao da želi pokazati da je Sloboda pogriješila što mu nije povjerila da i dalje nastavi biti „alfa i omega“, klubu je od Sloge iz Siminog Hana promijenio ime u Tuzla City.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Cilj je prvenstveno da grad Tuzla svoj identitet prepozna u njegovom klubu, a trenutni problemi u Slobodi gdje kubure s finansijama daje mu za pravo da se nalazi na dobrom putu da to ostvari.

Hoće li Tuzla City imati snage da ode do kraja i na kraju čak podigne neki trofej svakako najviše ovisi od njih, ali i do konkurenata. Sarajevo, Zrinjski i Željo i dalje važe za favorite kada je u pitanju šampionska titula, no Tuzla City je masnim slovima ucrtao svoje ime u fudbalskoj realnosti Bosne i Hercegovine.

Za naš fudbal, svakako je dobro da ima što više dobrih ekipa, Husić je pozamašnim ciframa kojima plaća igrače natjerao i druge da se trgnu i da shvate da titule ne mogu osvajati samo zato što imaju zvučna imena klubova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Održana prva trka Blagaj 5K

U organizaciji više lokalnih organizacija i aktivista, jučer je...

Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Članovi Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva uspješno su...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....