Najveća legenda FK Sarajevo – Asim Ferhatović Hase

- Advertisement -

FK Sarajevo danas slavi 72. rođendan. S obzirom da se o timu sa Koševa mnogo toga zna odlučili smo da ovaj datum posvetimo najvećoj legendi Bordo tima – Asimu Ferhatoviću Hasetu.

Njegovo sportsko srce prestalo je kucati u noći između 24. i 25. januara 1987. godine. Sudbina je htjela da to bude na njegov 54. rođendan. Bio je jedan od najboljih igrača koje je BiH ikada imala. Hase je bio jeizvanredan  igrač, vezan za FK Sarajevo i glavni grad BiH.

Mnogi se sjećaju kako je od malih nogu pokazivao veliki talenat za nogometom u vrijeme dok je trčao za krpenjačom u sarajevskom naselju Kovači.

Piše: Edin Isanović

Foto: fksarajevo.ba
Foto: fksarajevo.ba

Krpenjača na Kovačima

Poslije je počeo trenirati u koševskom premijerligašu. Za Sarajevo je odigrao oko 600 utakmica, od toga 422 prvenstvene. Godinama je nosio igru tima sa Koševa, a u sezoni 1963./1964. upisan je kao prvi strijelac prvenstva sa 19 golova. Bez većih problema lomio je suparničke odbrane i postizao golove. Istovremeno gledatelji su uživali. Povrijedio se u šampionskoj sezoni 1966/67 na Kantridi. U petom kolu ga je nesmotrenim startom povrijedio ga je igrač Rijeke Brnjac.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pomagao sirotinji

I danas se prepričava kako je od od Vratnika gdje je živio do Baščaršije imao svoja društva u brijačnicama, mjestima gdje bi igrao šaha. Pomagao je sirotinji, Hase je bio ljudina. Jednom zauzeta načela bila i ostala – svetinja. Imao je dosta obožavatelja koji su bili impresionirani njegovim likom i djelom. Dolazili su sa svih strana da bi ga vidjeli. Pozivali su ga mnogi “da ih počasti prisustvom”. Hase je ukopan na groblju Bare, a građani Sarajeva pamte da je to bila jedna od najvećih dženaza u gradu na Miljacki.

Vahidin kao nasljednik

Kada se oprostio od nogometa za svog nasljednika proglasio je Vahidina Musemića, tada centarfora Sarajeva i jedan od najboljih napadača u Evropi u to vrijeme. Hase je predao dres Vahidinu i rekao da želi da ga on naslijedi. Musemić je kasnije naglašavao kako mu je to bila velika čast, ali i obaveza. No, opravdao je povjerenje.

Opjevan u pjesmama

Koliki je trag ostavio u bh. nogometu Asim Ferhatović najbolje govori podatak da je opjevan u brojnim pjesmama. Tako je Zabranjeno pušenje krajem osaamdesetih posvetilo jednu pjesmu Asimu pod nazivom: ”Svi u napad, jedan je Hase”. Navjatreniji navijači Sarajeva ovaj stih često koriste na utakmicama.  Prije nekih 15-tak godina i Edin Osmić, poznatiji kao Edo Maajka, u pjesmi ”Jesmo’l sami” spominje Ferhatovića u pjesmi ”Vratite nam Elvisa, Haseta, Bruce Leea”.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Hase dobio ulicu, stadion…

Najveći bh. stadion Koševo nosi naziv ”Asim Ferhatović Hase”, a i jedna ulica u blizini pomenutog stadiona dobila je naziv po njemu. Također, FK Vratnik svake godine organizuje malonogometni turnir u čast najveće legende FK Sarajevo. Također, za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u glavnom gradu BiH Hase je na jednoj dionici nosi olimpijsku baklju, što je bila velika čast.

Mogu igrati samo u Sarajevu…

Kratko vrijeme Hase je proveo  u Turskoj, u Fenerbahceu. No, poslije odigranih devet utakmica vratio se u rodni grad. Odmah je izjavio:

“Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu”, što su neki novi klinci oslikali na zidu pomoćnog stadiona Koševo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Prvog maja prije dvije godine bosanskohercegovački fudbal, ali i...

Održana prva trka Blagaj 5K

U organizaciji više lokalnih organizacija i aktivista, jučer je...

Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Članovi Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva uspješno su...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...