Edin Džeko danas slavi 33. rođendan: Dijamant je simbol bh. reprezentacije i vođa rimske vojske

- Advertisement -

Edin Džeko danas slavi 33. rođendan. Kapiten bh. nogometne reprezentacije i zamjenik kapitena Rome godinama je jedan od najboljih napadača na Starom kontinentu.

Rođen je 17. marta 1986. godine u gradu na Miljacki. Od malih nogu zavolio je nogomet.

Piše: Edin Isanović

Manchester City vodio do naslova prvaka Engleske

Svoju uspješnu karijeru počeo je graditi u sarajevskom Željezničaru. Kada je na Grbavicu stigao strateg iz Češke Jirži Plišek prepoznao je kvalitet i potencijale skrivene u plućima i nogama sarajevskog tinejdžera i karijeru je nastavio u Teplicama.

Nakon sjajnih partija preselio je u Wolfsburg gdje je dotakao vrh u Bundesligi i postao prvi strijelac njemačke nogometne elite. To se desilo u sezoni 2009/10. Kasnije odlazi na Otok gdje je sa dosta uspjeha nosio dres Manchester Cityja.

Bio je jedan od ključnih igrača u osvajanju titula 2012. i 2014. godine. U Ljeto 2015. godine potpisao je za Romu, a u sezoni 2016/17 postao je prvi topnik Serie A. Dakako, Džeko je u Rim stigao s reputacijom jednog od najboljih napadača Evrope.

PROČITAJTE JOŠ:  Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Odavno jedan strani igrač nije dočekan s toliko glamura u glavnom italijanskom gradu. Golove koje je postizao  u pomenutoj sezoni pomogli su mu da se katapultira u nogometne visine na Starom konktinnetu. Premda su golovi vrhunac karijere u toj sezoni je i uostalim segmentima igre bio fantastičan.

Džeko je sezonu okončao s 29 pogodaka u Seriji A, dao je jedan više od prvog pratioca Driesa Mertensa iz Napolija.Nametnuo se u ključnog igrača Rome, zasjenivši pri tome ostale majstore s kojima je dijelio svlačionicu.

Majstorija u dresu Rome protiv Chelsea

Pamti se da je prošle sezone bio izuzetno dobar, postigao je sjajan pogodak  londonskim Plavcima na Stamford Bridgeu. Odmah nakon toga imao je ponudu da preseli u London. No, ostao je u Romi, pozicionirao se kao lider rimske vojske.

Nakon što je postigao dva gola Napoliju postao je jedini nogometaš  u historiji koji je postigao minimalno po 50 golova u tri od pet najjačih liga Evrope (Premiership, Bundesliga i Serie A).  U ovoj sezoni, nakon odlaska nekoliko važnih igrača, Roma vodi bitku za palsman na četvrto mjesto koje osigurava Ligu prvaka.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Džeko je postigao sedam golova u 23 utakmice, a subotu je bh. reprezentativac imao incident sa jednim igračem SPAL-a.Dakako, pokušat će do kraja sezone izboriti mjesto koej osigurava takmičenje u elitnoj evropskom klupskom takmičenju.

Prvo ime Zmajeva

Bez dvojbe, niti jedan igrač bh. nogometne reprezentacije nije obilježio kvalifikacione cikluse od osmaostaljenja naše države kao što je to Edin Džeko koje posljednje desetljeće nosi igru bh. tima. Sa Zmajevima je izborio plasman na Mundijal 2014. godine, igrao je tri baraža i već sada je obilježio jednu eru našeg nacionalnog tima. Iako je u karijeri imao uspona i padova nikada nije klonuo duhom. Naš nacionalni tim narednog vikenda počinje kvalifikacije za odlazak na Euro, a ne treba posebno naglašavati da će rimski vojnik Edin Džeko biti ključni igrač…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Prvog maja prije dvije godine bosanskohercegovački fudbal, ali i...

Održana prva trka Blagaj 5K

U organizaciji više lokalnih organizacija i aktivista, jučer je...

Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Članovi Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva uspješno su...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...