Adnan Ćatić ponovo u ringu, a protivnik je neporaženi Nijemac Timo Rost: Spreman sam da krenem ka svjetskom vrhu

- Advertisement -

Bivši svjetski bokserski prvak Adnan Ćatić alias Felix Sturm večeras se nakon skoro pet godina ponovo vraća u ring. Prva prepreka na putu do šampionskog pojasa u superteškoj kategoriji mu je Nijemac – Timo Rost. Meč će se održati u Hamburgu, a dogovoren je na deset rundi.

Piše:Edin Isanović

Posljednja borba 20. februara 2016. godine

Posljednju borbu peterostruku svjetski prvak imao je 20. februara 2016. godine kada je odlukom sudija savladao Fjodora Čudinova i vratio titulu u supersrednjoj kategoriji u WBA organizaciji.

Potom su problemi za našeg boksera kojem je titula najprije oduzeta zbog optužbi za doping. Kasnije je i uhapšen i osuđen na tri godine zatvora zbog utaje poreza. Ipak, dozvoljeno mu je da se brani sa slobode dok traje žalbeni proces, a odobreno je i održavanje meča.

Prije ovog okršaja Ćatić je poslao znakovitu rečenicu:

”Spreman sam da ponovo krenem ka svjetskom vrhu”, istakao je Adnan.

Koje je protivnik bokseru koji je omijen u BiH? Timo Rost (29) neporažen je u karijeri – (10 pobjeda, 2 remija). S druge strane, Ćatić (41) koji u karijeri ima 40 pobjeda, 5 poraza i 3 remija.

PROČITAJTE JOŠ:  Održana prva trka Blagaj 5K
Adnan Ćatić

Predborbe obećavaju spektakl

U jednoj od uvodnih borbi učestvovat će bh. bokser Ajdin Reiz (3-0-0) koji se bori protiv debitanta Nijemca Pierrea Woloszynskija u supervelter kategoriji. Također, u predborbi će nastupiti i Elvir Šendro koji trenira kod Adnana Redžovića. U dosadašnjoj karijeri ostavrio je šest pobjeda i sve su bile nokautom.

Gledatelji će borbu moći gledati na FACE TV u 19:30 sati uz komentar Marijana Mijajlovića.

Zanimljivosti o Ćatiću

Svoj debi u svijetu profesionalnog boksa Ćatić je imao je 27. januara 2001. godine, kada je za protivnika imao Antonia Ribeira iz Angole. Šest mjeseci prije debija, uspio je izboriti plasman na Olimpijske igre u Sidneju. Izgubio je već u prvoj borbi protiv kasnijeg prvaka – Jeremaine Taylora.

Za potpuni uspjeh u sportu koji mnogi nazivaju ”plemenita vještina” Ćatić je često naglašavo kako je najvažniji jedan faktor – karakter. Podvlačio je kako ga je ova osobina vodila do vrha, kako je stizao do pojasa usađenim karakterom. U vrijeme priprema trenira dva i po ili tri sata.

PROČITAJTE JOŠ:  Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Uzor Adnana Ćatića bio je – Muhammed Ali. Izjavljivao je kako je još u djetinjstvu pratio njegove mečeve i težio da jednoga dana bude svjetski prvak. Divio se pobjedama Alija koji je bio njegova životna vodilja. Boks je počeo trenirati sa 11 godina, a kasnije je u profesionalnim vodama dotakao vrh.

Felix Sturm

Felix Sturm je nadimak koji je dobio na početku profesionalne karijere. Bivši menadžer mu je ponudio nekoliko opcija, ali je Adnan izabrao Felix – što znači sretan rad i Sturm – što uznači oluja. Vremenom su svi prihvatili ovaj nadimak.

Možda se pitate kako izgleda jedan dan Adnana Ćatića za vrijeme priprema. Ustaje u šest sati i doručkuje. Potom, odradi prvi trening i onda ponovo doručkuje jer mora unositi hranu šest ili sedam puta dnevno zbog kilaže. Potom se odmora, a kasnije ruča i pije kafu. Opet prije drugog treninga ima obavezu da unese hranu u organizam, a isto ponovi prije spavanja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Prvog maja prije dvije godine bosanskohercegovački fudbal, ali i...

Održana prva trka Blagaj 5K

U organizaciji više lokalnih organizacija i aktivista, jučer je...

Plivači Sport time u Vukovaru osvojili 21 medalju

Članovi Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva uspješno su...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...