Skoplje ugostilo Evropsko prvenstvo u kendou: Učestvuje 500 sportista iz 37 zemalja

- Advertisement -

Glavni grad Makedonije Skoplje ovog vikenda je domaćin 27. Evropskog prvenstva u kendou, japanskoj borilačkoj vještini i sportu (mačevanje dugim mačem), javlja Anadolu Agency (AA).

Na prvenstvu učestvuje oko 500 sportista iz 37 zemalja, a održava se u muškoj i ženskoj kategoriji. Makedonija je, inače, prva balkanska zemlja koja je ugostila Evropsko prvenstvo u kendou. Sudeći po broju zemalja učesnica, radi se o velikom sportskom događaju, po mnogima najvećem u Makedoniji od njenog osamostaljenja.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Finalna takmičenja Evropskog prvenstva u kendou biće odrzana sutra, 3. aprila, čime će prvenstvo biti i okončano. Međunarodna kendo federacija (IKF) osnovana je 1970. godine, kada je organizovano prvo svjetsko prvenstvo u Tokiju.

Kendo je mačevanje dugim “mačem”, tačnije štapom sa štitnikom za ruke (shinai) izrađenim od međusobno povezanog bambusova pruća. Cilj je pogoditi protivnika u sredinu glave (men), lijevu (hidari-men) ili desnu (migi-men) stranu glave, grlo (tsuki), podlaktice (kote) ili slabine (do).

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Prilikom vježbanja koristi se zaštitna oprema – bogu, koja se sastoji od karakteristične kacige izrađene od debelog pamučnog materijala, s jakim metalnim štitnikom za lice, zaštitnog oklopa za središnji dio tijela, posebnim opasačem koji štiti donji dio trbuha i štitnicima za podlaktice.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...

DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Danas je tačno 30 godina od osnivanja Sportskog društva...

Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

Nakon najuspješnije takmičarske sezone za Elvedinu Muzaferiju i bh....