Sarkazam

Sarkazam – Kako i zašto?

0

Satira je vrlo složena književna i umjetnička pojava na koju se oduvijek gledalo iz različitih, često suprotnih uglova. Zato i ne trebaju da čude njena različita shvatanja. Međutim, nećemo ovdje o shvatanjima, već ćemo pokušati objasniti nastanak i postojanje naše rubrike „Sarkazam“, koja je prethodnih godina, kako vidimo iz reakcija, itekako opravdala svoju svrhu, a to su konstantna ukazivanja na brojne slabosti bh. društva koje ga iz, uglavnom svima dobro poznatih razloga, ometaju na putu prosperiteta. A prosperitet je upravo ono čemu svi težimo, zar ne?

Ironija, kao jedan od elemenata satire, često je sadržana u našim tekstovima upravo zbog toga što želimo „natjerati“ čitatelja da sam otkrije skrivenu poruku napisanu na potpuno suprotan način.

Tekstovima objavljenim u rubrici „Sarkazam“ ne želimo uvrijediti, omalovažavati ili na bilo koji način poniziti pojedinca, nego mu na jedan drugačiji, ponekad i malo zabavniji način, skrenuti pažnju na negativne pojave u društvu. Ukoliko smatrate da smo sadržajem objavljenim u ovoj rubrici na bilo koji način povrijedili vaše osjećaje, pišite nam.

Također, pišite nam i podijelite svoje ideje s nama. Zajedno možemo mnogo brže i mnogo bolje raditi na tome da se umanji značaj iskrivljenom sistemu vrijednosti kojeg smo, nažalost, svakodnevno svjedoci, a kako bi se bar djelimično usporilo prenošenje na nove generacije društveno i kulturno devijantnih pojava kao što su alkoholizam, siledžijstvo, prostitucija, krađe, kockanje, upotreba droga, mazohizam, šund, kič, malograđanština i brojne druge „kontrakulturne norme“, kojima u jednom prosperitetnom društvu nije i ne smije biti mjesto.

Tekstove iz rubrike pratite ovdje 


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.