Predivna noć u Centru za kulturu Mostar uz zvuke sevdaha i klasike

- Advertisement -

U okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ publika je uživala u spoju sevdaha i klasike koji su izvodile mr. Dženana Šehanović Sarajlić, pijanistica i prof. dr. Dženana Huseinagić, sopranistica.

Projekat „Sevdah i klasika“ doprinosi širenju interesa i ljubavi prema umjetničkoj muzici koja obuhvata djela klasične muzike, djela kompozitora sa Balkana, ali s akcentom na kompozitore iz Bosne i Hercegovine, te sevdalinku prilagođenu i autorski aranžiranu od pijanistice mr. Dženane Šehanović Sarajlić koja nam je otkrila kako je došlo do ideje za pomenuti projekat koji se pokazao kao vrlo uspješan.

„Moram reći da je moja kolegica Huseinagić unuka Nedžada Salkovića i ona sluša sevdah od malena, a ja inače volim našu tradiciju i sve što je naše, te smo onda došle na ideju da pokušamo nekako da napravimo spoj sevdaha i klasike. Na kraju je ovo ispao jedan projekat koji je obišao skoro sve veće gradove u BiH, ali i vani. Išle smo u Zagreb, London, Dohu, a ići ćemo ako Bog da i u Japan. U Japanu će se slušati sevdah i klasika“ istakla je Šehanović Sarajlić.

Cilj projekta je, prema riječima autorica projekta, njegovanje ljubavi prema kulturnom naslijeđu, isticanje važnosti sevdalinke kao izvorne bosanskohercegovačke pjesme koja kroz generacije dobija novo ruho i prilagođava se afinitetima novih naraštaja ne gubeći na svojoj vrijednosti. Sevdalinka obrađena u duhu klasične muzike je nešto sasvim novo, spoj tradicije i umjetnosti, te ima veliku vrijednost iz više aspekata.

PROČITAJTE JOŠ:  Demonska figura osvanula na slici iz 18. stoljeća nakon restauracije

„U mojoj porodici se zaista slušao sevdah s obzirom na djeda. Međutim, kad sam bila mlađa nisam toliko voljela sevdah koliko sam sa godinama sve više i više počela da ga volim. Hoću da kažem, za sevdah je ipak potrebna jedna zrelost i svjesnost koliko je to, zapravo, važno za nas kao narod i koliko je to dio naše tradicije koja mora da se njeguje. Stoga, mogu slobodno da kažem da jesam odrasla uz sevdah ali nisam ga u potpunosti razumjela, da tako kažem, prije dvadesetpete godine i zaista mi je drago da smo kolegica i ja uspjele da nađemo neki put sevdaha koji je prikladan za nas, s obzirom da smo se obje školovale za klasičnu muziku“, naglasila je sopranistica prof. dr. Dženana Huseinagić.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dženan Hodžić, poznatiji kao Dr. Zo, donosi spoj organske proizvodnje hrane i zdravog razvoja uma kroz pjesmu i videospot

Obje kažu da jako vole Mostar i da im je drago što su imale mogućnost ponovo nastupati pred mostarskom publikom i to u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“.

„Kolegica Šehanović Sarajlić i ja smo drugi put u Mostaru. Ovaj put nam je posebno drago, s obzirom da smo imale cjelovečernji koncert. Naš prvi nastup u Mostaru bio je u okviru ‘Sazvučja’ i izvele smo 3 kompozicije, odnosno 3 sevdalinke obrađene u duhu klasične muzike. Mostar je divan grad i posebno nam je drago doći ovako u ljetnom periodu kada je vrijeme lijepo. Nadam se da će biti još prilika da nastupamo u Mostaru“, zaključila je Huseinagić.

„Iznimno nam je drago na pozivu i na mogućnosti da predstavimo svoj projekat ‘Sevdah i klasika’ i u Mostaru, obzirom da smo obišle skoro sve veće gradove u BiH. Mostar nam je posebno drag i uvijek volimo doći u Mostar“, rekla je Šehanović Sarajlić.

Publiku naredni događaj u okviru „Mostarskog ljeta 2022“ očekuje u ponedjeljak, 20.06., a riječ je o promociji knjige „Pogibija braće Morića“ autora Envera Imamovića koja će biti održana u Narodnoj biblioteci Mostar, sa početkom u 20 sati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koncert u Sarajevu posvećen Kemalu Montenu

Tradicionalni Novogodišnji koncert Sarajevo Big Band i prijatelji ove...

Kojem kolegi u Sarajevu je Semir Cerić Koke skuhao bosansku kafu

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je publici u Bosni i...

Njemačka uvodi zabranu, rizikujete kaznu ako vozite sa ovim gumama

Od oktobra 2024. godine Njemačka uvodi nova pravila u...

Baka zabranila kćerki i unuku da kod nje slave Božić jer ne vjeruju u Djeda Mraza

Jedna žena izazvala je pomutnju na Redditu nakon što...