Posvećeno Zaimu Imamoviću: Mlade sevdalije autentične u interpretaciji

- Advertisement -

Proteklog vikenda emitovana je treća kvalifikaciona emisija originalnog muzičkog showa „Prvi glas sevdaha“ koji, osim što pruža dobru zabavu, također pomaže da sevdalinka ponovo zaživi na muzičkoj sceni Bosne i Hercegovine.

„Posebno mi se sviđa što si ti bio ti, što si pjevao svojim glasom, a opet bih to stavio u rang Safetovog pjevanja“ komentar je Seje Pitića, na nastup talentovanog gimnazijalca iz Brčkog, Fatmira Sulejmanija koji je pjevao poznatu sevdalinku Safeta Isovića „Kiša bi pala“. Fatmir je pokazao svoj raskošni talenat i ljubav prema muzici, ne pokušavajući niti jednog trenutka kopirati Safeta.

Sanela Hasić, takmičarka iz Banovića, predstavila se pjesmom „Moj behare“. Iako ima samo šesnaest godina, svojom intepretacijom pokazala je zrelost i hrabrost da se takmiči sa starijim i iskusnijim kolegama.“Imaš lijepu boju glasa, skoro profesinalno pjevaš. Ti si me u pravom smislu uvjerila u ono što pjevaš, jer to znači da si proživjela priču iz pjesme,  to je ono što se traži“, riječi su Ljubice Berak, članice žirija. No, Sanela i Fatmir nisu jedini koji su oduševili žiri. Tu je i preostalih četvero kandidata, koji su se također plasirali direktno u četvrtfinale, a radi se o Saneli Huseinović iz Kiseljaka, Kristini Sulaver iz Mostara, Muneveri Smajlović iz Sarajeva i Zeldi Aljević iz Zenice. Anela Fejzić iz Goražda, Sumeja Velagić iz Velike Kladuše, Ajna Hasanbegović iz Zenice i Nadina Imamović iz Sarajeva, kandidatkinje su koje su prošle u baraž.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Na novoj pjesmi Berina Buturovića "Ni mrvu slabosti" radila vrhunska ekipa predvođena Dinom Šukalom i Harisom Dubicom

Svaka kvalifikaciona emisija posvećena je i poznatim sevdallijama koji nisu više među živima. Tako su gledaoci ovaj put imali priliku pogledati i poslušati priču o velikom estradnom umjetniku, intepretatoru i kompozitoru, Zaimu Imamoviću.“Bio je broj jedan po boji glasa i po izboru pjesama koje je pjevao. On se nikada nije zalijetao da pjeva ono što ne može iznijeti. Svaka njegova  izvedba sevdalinke izbrušena je do kristala i filigranski precizna“, riječi su Vehida Gunića o rahmetli Zaimu. Njegov sin, Nedžad Imamović, poznati bh. sevdalija i član žirija Prvog glasa sevdaha, nije krio oduševljenje za vrijeme emitovanja priloga, ali i ostali članovi žirija pozorno su pratili prilog, prisjećajući se rada i djela velikog bh.umjetnika.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Slavljenička turneja Bijelog dugmeta: Počela večerašnjim koncertom u Sarajevu

Izuzetno zapažen bio je i nastup Banjalučanke Borke Tadić. Borka piše pjsme, sevdah voli i pjeva već dugi niz godina, a nedavno je izdala i svoju četvrtu zbirku pjesama. „Sevdalinku sam učila sa izvora, direktno od Bebe, Safeta i Nade Mamule. Kad sam bila dijete, pored mene je sjedila Beba i tako sam učila da pjevam!“, otkrila je Borka nakon nastupa.  Velika udaljenost je nije spriječila da dođe iz grada na Vrbasu kako bi se takmičila. Iako nije prošla dalje, dobila je pozitivne komentare od strane žirija, ponajviše zbog originalosti u intepretaciji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Neno Murić u nedjelju gost na sarajevskom koncertu Frajli

Neno Murić je posljednjom pjesmom "Ljubiš mi se" oduševio...

(VIDEO) Na novoj pjesmi Berina Buturovića “Ni mrvu slabosti” radila vrhunska ekipa predvođena Dinom Šukalom i Harisom Dubicom

Berin Buturović, jedan od najtraženijih bosanskohercegovačkih pjevača mlađe generacije,...

Promjenjivo vrijeme u BiH: Nakon sunca dolaze pljuskovi i grmljavina

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje promjenjivo vrijeme...

Održan koncert u čast prof. Osmana-Faruka Sijarića

Program ovogodišnjeg festivala Majske muzičke svečanosti uključuje dva koncerta...