Podzemne fotografije Titanica otkrile dosad neviđene detalje

Array
- Advertisement -

Nakon što su naučnici napravili trodimenzionalnog “digitalnog blizanca” slavnog britanskog putničkog broda RMS Titanic, na fotografijama koje su objavljene u srijedu mogu se vidjeti cipele i nekoliko neotvorenih boca šampanjca koje leže na olupini Titanica na dnu sjevernog Atlantika. Na još jednoj od objavljenih fotografija mogu se vidjeti velike stepenice na kojima su se u filmu reditelja Jamesa Camerona “Titanic” upoznali Jack i Rose koje su igrali Leonardo DiCaprio i Kate Winslet.

Naučnici su do sada uspjeli fotografirati tek manji dio olupine jer su uvjeti na sjeveru Atlantskog oceana iznimno nepovoljni, a ona obavijena tamom. Međutim, fotografije objavljene ove sedmice nastale su pomoću tehnike mapiranja podmorja te pokazuju brod bez vode koja ga okružuje. Stručnjaci se nadaju da će 3D maketa Titanica otkriti što se dogodilo tog 14. aprila 1912. godine kada je kolosalni brod operatera White Star Line udario u ledenjak i potonuo, piše Daily Mail. U toj je nesreći poginulo više od 1500 putnika i članova posade.

Trodimenzionalnu maketu načinile su tvrtke Magellan Ltd s otoka Guernsey u kanalu La Manche i produkcijska kuća Atlantic Productions iz Londona koja o izradi makete radi dokumentarni film. Da bi se napravila maketa, bespilotne podvodne ronilice 200 su sati plovile oko olupine Titanica te za to vrijeme napravile više od 700 hiljada fotografija iste.

Postoji nada da bi 3D maketa olupine Titanica i spomenute fotografije mogle otkriti što se dogodilo s 1160 poginulih putnika Titanica čija tijela nikada nisu pronađena. James Delgado, morski arheolog i povjesničar koji je i sam zaronio do olupine, rekao je bi se u njoj moglo pronaći ljudskih ostataka.

Američki poslovni čovjek Benjamin Guggenheim, upravitelj Titanica Thomas Peter O‘Connor i kapetan broda Edward Smith nalaze se među putnicima čija tijela još nisu pronađena.

Delgado je rekao da će morska voda razgraditi čak i zube, pogotovo zato što na morskom dnu obitavaju mikrobi poput bakterija.

Delgado je do olupine Titanica zaronio 2000. i 2010. godine te to mjesto nazvao “moćnim”. Morski arheolog kaže da je cipele koje su pronađene u olupini sugeriraju da su tamo skončali putnici čija tijela još nisu pronađena. Jedna fotografija na kojoj se mogu vidjeti čizma, kaput i nešto komada posuđa za jelo objavljena je 2004. godine, a Delgado kaže da se predmetima koji se pronađu u Titanicu treba pristupiti s velikim poštovanjem.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Voz Ćiro ipak stiže u Sarajevo, biće upotpunjena Bistrička stanica

U Sarajevo ipak stiže voz "Ćiro" čime će se...

Šok za Hrvatsku: Albanija povela golom Ćazima Laćija

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Albanije u Hamburgu igraju svoj...

Obdukcija tijela potvrdila: Smrt muškarca u pritvoru zeničke policije je bila nasilna

Obdukcija preminulog u pritvorskoj jedinici PU Centar u Zenici...

Napao suprugu, ona ga teško pretukla i izbacila pred Dom zdravlja u Gradišci

Muškarca, koji je sa povredama po cijelom tijelu pronađen...

Hrvati i Albanci navijaju zajedno pred duel njihovih reprezentacija u Hamburgu

Fudbaleri Hrvatske i Albanija danas će odmjeriti snage od...