Pod sumnjom UEFA pet utakmica Premijer lige BiH, jedna iz ove sezone

- Advertisement -

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) sumnja da je pet utakmica odigranih u posljednje tri godine u Bosni i Hercegovini namješteno, od kojih jedna iz ove sezone Premijer lige, što su potvrdili i u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH (N/FS BiH).

“Prije svega želim istaći da UEFA ne vodi istragu o pet utakmica, već nas je obavijestila o mogućim utakmicama koje su sumnjivog karaktera, što je daleko od toga da su one neregularne”, istakao je za Anadolu Agency (AA) Elmir Pilav, direktor Sektora za takmičenje i upravljanje događajima, dodavši:

“UEFA ima sistem koji prati sve utakmice svih prvih i drugih stepena takmičenja 54 nacionalne asocijacije i u slučaju određenih sumnjivih pokazatelja, prije svega statističkih kretanja na kladionicama, obavještava nacionalne asocijacije da sprovedu istragu u vezi sa mogućom manipulacijom rezultatima na tim utakmicama. Imamo organe koji istražuju slučajeve. Neki su završeni, neki su u završnoj fazi. Savez je dovoljno sposoban i jak da sprovede kvalitetan postupak. Imamo tužioce koji u tim slučajevima reaguju i u koliko se desi da postoje određene vrste dokaza da se radi o namještenim utakmicama prosljeđuju slučaj Disciplinskoj komisiji na postupanje”.

– Istraga o “namještanju utakmica” u završnoj fazi –

Za dvije utakmice u N/FS BiH završili su istrage, dok istražuju još tri na zahtjev UEFA.

“U istragama koje su završene nije bilo materijalnih dokaza da je bilo manipulacije rezultatima. Ove koje nisu ne bih komentarisao”, kazao je Pilav.

Nije htio odgovoriti ni koje su dvije utakmice bile pod istragom, a na koncu su okarakterisane regularnima.

“Ne mogu vam zaista reći koje su to utakmice”, bio je jasan Pilav.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Safet Sušić kandidat za klupu Sarajeva?

Komitet za takmičenje, Komitet za stadione i bezbjednost i Sektor za takmičenje i upravljanje događajima Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) održao je  juče sastanak po više aspekata takmičenja. Kako kaže Pilav, posebna pažnja bila je posvećena sigurnosti na stadionima u posljednjih pet kola Premijer lige.

“Komitet je cijeneći sve okolnosti donio odluku da se, ipak, ukine zabrana odlaska gostujućih navijača, jer je fudbal igra koja se igra radi navijača, s tim da će svi organi saveza iz kola u kolo budno pratiti situaciju i na osnovu toga donijeti odgovarajuće odluke. Apelovali smo na sve klubove da poduzmu maksimalne mjere u organizaciji, kako ne bi došlo do nemilih događanja”, pričao je Pilav, koji je pozvao i navijače na fer i sportsko ponašanje na stadionima:

“Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svijetu prevashodno radi publike, pa koristim ovu priliku i da apelujem na navijače da na fer i korektan način pomognu ostvarivanju sportskih ciljeva, te da svojim eventualno negativnim ponašanjem ne bi ugrozili sportske ciljeve svojih klubova”.

Premijer liga BiH je rezultatski najzanimljiviji nacionalni šampionat 54 državna prvenstva pod okriljem UEFA-e, pokazala je nedavna analiza Anadolu Agency.

“Očekuje se dodatni iskorak sa smanjenjem Premijer lige BiH na 12 klubova od sezone 2016/17. Tačno je da je ove sezone naša liga najneizvjesnija i najzanimljivija kako u borbi za opstanak, tako i borbi za prvaka. I sam Savez, koji rukovodi takmičenjem, prije svega Izvršni odbor, komiteti, do nas iz administracije, daje značajan doprinos da liga bude interesantna, da se sve odvija na regularan i sportski način, da se rezultati dobijaju na zelenom terenu”, kaže Pilav, priznavši da u Premijer ligi BiH ima još problema, prije svih na planu infrastrukture:

“U nekoliko zadnjih godina značajno smo unaprijedili sve segmente takmičenja, počevši od suđenja, pronalaska sponzora lige, investiranja značajnih sredstava u razvoj infrastrukture, koja, ipak, nije na zadovoljavajućem nivou. No, cijenimo da je Savez podnio niz pozitivnih koraka ka unaprjeđenju kvaliteta takmičenja, a svakako će odluka o smanjenju lige doprinjeti većoj kvaliteti i čak interesantnijem takmičenju nego je danas”.

– Iduće sezone dodatne mjere o regularnosti –

PROČITAJTE JOŠ:  Oženio se Gojko Cimirot, svadbi prisustvovali bivši reprezentativci BiH i Hrvatske

Mnogi se fudbalski stručnjaci i simpatizeri u BiH pribojavaju da bi u narednoj sezoni, u kojoj će zbog reforme takmičenja Premijer ligu napustiti šest klubova, moglo biti brojnih problema, dok ima i onih koji sumnjaju u regularnost narednog prvenstva.

“Naredne godine ispast će šest klubova što znači da će biti teško i dugo takmičenje. Poduzet ćemo sve mjere kako bi ono bilo regularno. Izvršni odbor, i na kraju krajeva i Skupština N/FS BiH prilikom skraćenja lige obavezali su organe koji rukovode takmičenjem da iznađu dodatne mjere da se na dodatne načine pokuša osigurati regularnost. To ne znači da do sada nije bilo regularno takmičenje, nego da se posveti maksimalna pažnja organa i pojedinaca kako bi naredno prvenstvo bilo privedeno na regularan način i isključivo da se sportski odluči ko će ostati u Premijer ligi BiH”, u razgovoru za Anadolu Agency naglasio je Pilav.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Dodjelom unikatnih pehara završeno Evropsko rafting prvenstvo Konjic 2024.

Evropsko rafting prvenstvo Konjic 2024. završeno je spektakularnom ceremonijom...

Tragedija: U 26. godini preminuo golman reprezentacije Crne Gore

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) jutros je objavila da je...

Veliki uspjeh bh. plivačice: Zerina Vrabac je šampionka Mediterana

Zerina Vrabac, mlada reprezentativka Bosne i Hercegovine u plivanju...

Poznata vidovnjakinja koja gleda u šparoge otkrila ko će osvojiti Evropsko prvenstvo

Poznata vidovnjakinja Jemima Packington (67), koja je koristeći šparoge...