Za Italijane se misli da su jedna od najkreativnijih nacija, a ideja kojima promovišu svoju istoriju i tradiciju ne nedostaje ni i u vrijeme koronavirusa.
Jedna, ne tako svijetla tradicija iz doba karantina, doduše onog iz daleke 1630. godine u Toskani tako je zaživjela danas.
Naime, u ovoj regiji, u kojoj je epidemija imala velike razmjere, ugostitelji su odlučili u ponudu vratiti neobično posluživanje gostiju kroz male vinske prozoričiće, koji su, kako bi se smanjio kontakt među stanovnicima, bili korišteni za vrijeme velike Bubonske kuge. Tada, svjesni značaja samoizolacije trgovci nisu direktno uzimali novac u ruku, već bi kroz prozor proslijedili metalnu tacnu kako bi na nju druga osoba spustila novac, a nakon upotrebe bi je dezinficirali sirćetom.
Procjenjuje se da u starim građevinama Toskane ima oko 150 vinskih prozorčića, a mnogi ugostitelji, koji imaju sreću da baš njihov objekat posjeduje jedan takav prozorčić, su ih sada otvorili i tako kreirali novi vid posluživanja gostiju.
Ali osim vina, kroz njih poslužuju i koktele, sladoled, kafu, kriške pizze, sve što je dio njihove aktuelne ponude a može proći kroz prozorčić.