Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

- Advertisement -

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine na hadž će otputovati 2.225 državljana BiH.

Planirano je da prvi avion sa 152 osobe s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti 6. juna u 10.05 sati, nakon čega će do 12. juna u 12 narednih letova u Saudijsku Arabiju otputovati sve bh. hadžije.

Ove godine će hadžije sletjeti na aerodrom u Džedi, odakle će autobusima biti prevezeni u hotel u Mekki. Nakon što završe s obredima hadža, otputovat će u Medinu, gdje će posjetiti Poslanikovu džamiju i druge znamenitosti.

Povratak za Bosnu i Hercegovinu planiran je od 25. juna do 1. jula.

“Ovo do sada nije bio slučaj. S obzirom na dosadašnja iskustva, želimo olakšati našim hadžijama da obrede u Mekki obave u što boljem zdravlju. Također, na ovaj način ćemo preduprijediti i eventualne probleme s letovima”, izjavio je za agenciju MINA rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad ef. Hadžić.

PROČITAJTE JOŠ:  Oprez: Za danas upaljen meteoalarm u BiH

Elektronske vize za hadžije su već spremne, a kako je najavio efendija Hadžić, u narednom periodu bit će provedene i sve potrebne edukacije vodiča i hadžija, kako bi što spremnije pristupili izvršavanju ove vjerske dužnosti.

“Stalno radimo na poboljšanju uvjeta za naše hadžije, vodeći računa o pripremama u Bosni i Hercegovini, samom putu, ispravnom obavljanju obreda, ali i njihovom smještaju u Mekki i Medini. Hadž je u određenim danima, a pripreme za njega traju cijele godine”, kazao je Hadžić.

PROČITAJTE JOŠ:  Presuda za zlostavljanja koje je dovelo do smrti: Sarajevskom policajcu osam godina zatvora

O bh. hadžijama brinut će 47 vodiča i šest šerijatskih konsultantica, te medicinski tim kojeg će činiti sedam ljekara i sedam medicinskih tehničara.

Za reisul-hudždžadža imenovan je bivši banjalučki muftija Nusret ef. Abdibegović, a glavni vodič će biti Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Najstarija osoba koja će ove godine otputovati na hadž je Derviša Huseinagić iz Gradačca koja ima 87 godina, a najmlađi je petogodišnji Ensar Hukić.

Ensar će ove godine obaviti hadž sa svojim sestrama, trinaestogodišnjom Aminom i četrnaestogodišnjom Sumejom, te ocem Ahmetom Hukićem i majkom Seadom Sarić – Hukić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Dodik psovao BiH i vrijeđao generalnog sekretara UN-a

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik tokom današnjeg...

Još jedan izraelski masakr u Gazi: Ubijeno desetoro Palestinaca, među njima troje djece

Najmanje desetoro Palestinaca, uključujući bebu i dvoje djece, ubijeno...

Presuda za zlostavljanja koje je dovelo do smrti: Sarajevskom policajcu osam godina zatvora

Vijeće Kantonalnog suda u Sarejevu danas je izreklo presudu...

Nezgoda u Sanskom Mostu: Žena pala sa traktora

F.D. (51) teško je povrijeđena nakon što je pala...