Osumnjičeni za terorizam Adnan Ćatić predat u Tužilaštvo BiH

- Advertisement -

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine predali su u popodnevnim satima Tužilaštvu Bosne i Hercegovine osumnjičenog Adnana Ćatića, rođenog 1988. godine u Zenici, javlja Anadolija.

– Ovaj osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama tzv. “ISIL-a‘” koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Ovo su imena uhapšenih carinika i policajaca: Tužilaštvo BiH za njih zatražilo pritvor

Osumnjičeni se tereti da je u dobi od oko 25 godina, pristupio strukturama “ISIL-a”, te je na području Bliskog Istoka proveo oko 10 godina i jedan je od osumnjičenih s najdužim boravkom na navedenom području.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, između ostalog jer se radi o osumnjičenom koji je duži vremenski period bio nedostupan pravosudnim organima BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći u Sarajevu poginuo pješak

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i partnerske institucije i agencije za provedbu zakona u BiH i inostranstvu, provode aktivnosti usmjerene ka lociranju, izručenju i procesuiranju više osoba, koje su u proteklom periodu boravile na stranim ratištima, s ciljem njihove deportacije i kaznenog procesuiranja u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Snažna eksplozija uznemirila stanovnike starog dijela Sarajeva: Oštećene dvije kuće, garaža i dva vozila

Stanovnike starog dijela Sarajeva uznemirila je snažna detonacija, nakon...

Tijelo žene izvučeno iz jezera

Tijelo nepoznate žene izvučeno je danas nešto prije podneva...

Izrael nastavlja sa bombardovanjem juga Gaze, Amerika traži zaštitu civila

Pregovori o nastavku primirja u Gazi su propali, ponovni...

Mostar: Dva požara u dvije podzemne garaže

Dva požara dogodila su se u kratkom vremenskom razdoblju...