Nove teorije o izgradnji piramida?

- Advertisement -

Nove teorije zasnovane su na proučavanju kosmičkih čestica prikupljenih u unutrašnjosti egipatske Bent piramide smještene oko 40 kilometara južno od Kaira

Međunarodni tim istraživača u Egiptu danas je poručio kako se traga za novim teorijama o izgradnji svjetski poznatih egipatskih piramida starih 4.600 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Nove teorije zasnovane su na proučavanju kosmičkih čestica prikupljenih u unutrašnjosti egipatske Bent piramide smještene oko 40 kilometara južno od Kaira.

PROČITAJTE JOŠ:  Dino Merlin ponovo potvrdio da je muzički čarobnjak: Pjesme (jedan duet) za nepuna 24 sata imaju svaka zasebno preko 300 hiljada pregleda

Predsjednik Instituta za zaštitu baštine i inovacije Mehdi Tayoubi izjavio je kako su uređaji postavljeni u toj piramidi prošlog mjeseca prikupili radiografske čestice koje predstavljaju dio čestica iz zemljine atmosfere koje su pale na tlo.

Na osnovu njih, tvrdi Tayoubi, naučnici će imati uvid u proces izgradnji egipatskih piramida koji je pun misterija.

“Kada je riječ o konstrukciji piramida, još uvijek ne postoji niti jedna stoprocentno tačna i dokazana teorija. Sve su to teorije i hipoteze”, kazao je Tayoubi.

PROČITAJTE JOŠ:  Google građanima BiH čestitao Dan državnosti

Bent piramida u Dahshuru pored Kaira jedina se od ostalih piramida razlikuje izgledom gdje ima nagib sa jedne od strana. Vjeruje se kako je ona predstavljala prvi pokušaj izgradnje piramide sa glatkim stranama u drevnom Egiptu.

“Čak i ako pronađemo mali detalj, to će otvoriti nove teorije i dati nove odgovore u rješavanju velikih pitanja u vezi piramida”, zaključio je Tayoubia.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koncert u Sarajevu posvećen Kemalu Montenu

Tradicionalni Novogodišnji koncert Sarajevo Big Band i prijatelji ove...

Kojem kolegi u Sarajevu je Semir Cerić Koke skuhao bosansku kafu

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je publici u Bosni i...

Njemačka uvodi zabranu, rizikujete kaznu ako vozite sa ovim gumama

Od oktobra 2024. godine Njemačka uvodi nova pravila u...

Baka zabranila kćerki i unuku da kod nje slave Božić jer ne vjeruju u Djeda Mraza

Jedna žena izazvala je pomutnju na Redditu nakon što...