Njemačka uvodi zabranu, rizikujete kaznu ako vozite sa ovim gumama

- Advertisement -

Od oktobra 2024. godine Njemačka uvodi nova pravila u saobraćaju. Prema tim pravilima, vozači u zimskim uslovima više neće smjeti da voze s gumama koje imaju samo oznaku M+S.

Naime, gume primjerene zimskim uslovima su se dugo mogle prepoznati i po oznaci M+S. Skraćenica je označavala “blato i snijeg” (Matsch und Schnee).

Budući da oznaka nije bila zakonski zaštićena, nije bilo posebnih ispitivanja prikladnosti za zimu, objašnjava njemački ADAC.

PROČITAJTE JOŠ:  Zabilježite datum 12.08. i pripremite se za 9. Međunarodne skokove s vodopada u Jajcu!

Iako gume s oznakom M+S već neko vrijeme nisu u prodaji i dalje se koriste na velikom broju automobila, prenosi Fenix magazin.

Ako guma ima i oznaku M+S i tzv. alpski simbol s vrhom planine, može se koristiti. Ako ima samo oznaku M+S vozači rizikuju kaznu.

“Katalog kazni predviđa kaznu od 60 eura i jedan bod u Flensburgu za neprikladne gume. Ako se drugi učesnici u saobraćaju ometaju, kazna se povećava na 80 eura. U slučaju opasnosti plaća se 100 eura, a u slučaju nezgode čak 120 eura i bod u Flensburgu. U inostranstvu važe još stroža pravila kada su u pitanju zahtjevi za zimske gume“, saopšteno je iz ADAC-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Halid Bešlić pred koncert u Brčkom: To je čaršija koja voli muziku

Brčko će u naredni utorak, 5. marta, biti muzički...

Nova sezona emisije “Tvoje lice zvuči poznato” od 8. marta na novoj: U žiriju i Enis Bešlagić

Pripremite se za nevjerovatnu kombinaciju muzičkih transformacija, zabavnih iznenađenja...

Jasna Gospić: Bila sam i ostala Titova pionirka

Jasna Gospić je bogatu muzičku karijeru započela kao gimnazijalka...