Ne propustite “Sarajevski atentat” u Bošnjačkom institutu

- Advertisement -

U Bošnjačkom institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu u srijedu, 17. maja, u 14 sati, bit će otvorena izložba “Sarajevski atentat” autora Valerijana Žuje.

Ubistvo nasljednika austrougarskog trona, nadvojvode Franje Ferdinanda od Austrije-Este i njegove supruge, vojvotkinje Sofije od Hohenberga u Sarajevu, 28. juna 1914. godine, ide u red onih povijesnih događaja o kojima je, čini se, kazano sve osim konačnih sudova i ocjena.

Kontroverze o zbivanjima u dalekoj prošlosti, razumljive su. O davno minulim događanjima obično nema dovoljno pisanih tragova i drugih materijalnih dokaza, a na temelju oskudnih izvora nije moguće donositi valjane, cjelovite zaključke.

Međutim, razlozi neslaganja u sudovima i ocjenama vezanim uz događaje iz relativno bliske prošlosti, poput ovog o kojem je riječ, leže ponajprije u različitim političkim i drugim interesima i, konsekventno, u različitim ideološkim polazištima onih koji sude.

“Izložba o Sarajevskom atentatu, u Bošnjačkom institutu, prva je multimedijalna i cjelovita prezentacija činjenica o ovom krupnom historijskom događaju. Bit će izložena dokumenta, fotografije, predmeti, videozapisi… Ono što objektivno zarad prostornih i drugih ograničenja nije bilo moguće izložiti u auli i galeriji Bošnjačkog instituta, bit će u auli projicirano kao slide-show”, kazao je autor.

Posjetitelji Bošnjačkog instituta će izložbu moći pogledati od 17. do 31. maja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ciklus filmova posvećenih glumcu Mirsadu Tuki u Kinoteci BiH

Kinoteka BiH u čast nedavno preminulom glumcu Mirsadu Tuki...

Bespotreban čovjek sarajevske stvarnosti

Čitanjem odlomka iz knjige Bespotreban čovjek autor Edin Salčinović...

Počasno Srce Sarajeva bit će dodijeljeno švedskom reditelju Rubenu Östlundu

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, švedskom...