Najveći pad prodaje Volkswagena od izbijanja skandala

- Advertisement -

Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACAE) saopštilo je u utorak da je prodaja Volkswagena u odnosu na januar 2015. godine pala za 3,8 posto

Njemački proizvođač automobila Volkswagen susreo se sa najvećim padom prodaje od izbijanja skandala sa softverom koji je varao na testovima emisije gasova, u septembru prošle godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACAE) saopštilo je u utorak da je prodaja Volkswagena u odnosu na januar 2015. godine pala za 3,8 posto.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte neizvjesnu utrku u kojoj je Lana Pudar osvojila medalju

Kada se uzmu u obzir svi automobili iz VW grupacije (Audi, Škoda, Seat i Porsche) prodaja je porasla za svega 0,8 posto čime ozbiljno za ostaje za evropskim tržištem. U Evropskoj uniji je 29. mjesec zaredom zabilježena ekspanzija i za januar 2016. pokazuje rast od 6,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Iz ACAE-a navode da je prodaja od preko milion vozila u januaru ohrabrujuća za blisku budućnost, kao ulazni pokazatelj da je tržište i dalje stabilno.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte neizvjesnu utrku u kojoj je Lana Pudar osvojila medalju

Masovni proizvođači automobila kao što su Fiat Chrysler, Ford i Opel zabilježili su dvocifreni rast, dok je prodaja takozvanih premium brendova BMW i Daimlera porasla za četiri, odnosno 8,5 posto.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...