Najtvrđe jelo na svijetu stiže iz Kine: Prženo kamenje je novi hit

- Advertisement -

Sodiu nosi titulu “najtvrđeg jela na svijetu”, a predstavlja tradicionalno prženo kamenje kao ključni sastojak uz začine. Ovo jelo u posljednje vrijeme izazvalo je radoznalost mnogih na kineskim društvenim mrežama, prenosi CNN.

Gosti bi trebali sisati kamenčiće kako bi uživali u bogatom i začinjenom okusu jela, koje potiče iz istočne kineske provincije Hubei. Navedeno im je da isišu okuse, a zatim ispljunu kamenje – otuda i naziv jela suodiu, što znači “usisati i odložiti”.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći u Banjaluci poginula 46-godišnja pješakinja

Prodavači sipaju čili ulje na kamenčiće koji cvrče na roštilju, posipaju ih umakom od bijelog luka, a zatim sve proprže s mješavinom bijelog luka i paprike narezane na kockice.

Dok pripremaju sastojke, ovi kuhari ponekad pojašnjavaju svaki svoj pokret rimama.

“Porcija začina oživljava strast”, rekao je jedan kuhar, dodajući da je jelo popularno koliko i alkohol. Kupcima se zatim servira aromatizirano kamenje u kutijama veličine dlana. Svaka porcija košta oko dva dolara.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Suđenje za smrt malene Džene Gadžun: Vještak iznio nalaz obdukcije tijela djevojčice

Prekinuto je današnje ročište u Kantonalnom sudu u Sarajevu...

Žena nastradala u požaru u Trebinju

Žena iz Trebinja nastradala je u požaru koji je...

Teška saobraćajna nesreća kod Olova, jedna osoba povrijeđena

Teška saobraćajna nesreća desila se danas na magistralnom putu...