Deset stvari koje možda niste znali o Mehmedu Baždareviću

- Advertisement -

Mehmed Baždarević jedan je od najboljih igrača koje je BiH ikada imala. Nogometnu karijeru počeo je graditi u sarajevskom Željezničaru.

Kasnije je igrao za Sochaux, Nimes i švicarski Etoile Carouge gdje je završio karijeru.

Odmah je uplovio u trensrske vode i imao je dosta uspjeha. U nastavku teksta za čitatelje portala Life.ba donosimo deset stvari koje možda niste znali o legendarnoj ”Željinoj desetci” koji je kasnije bio i selektor bh. tima.

Piše:Edin Isanović

  1. Popularni Meša sjajno je igrao za sarajevski Željezničar, a briljirao je sredinom 80-tih godina kada ja tim sa Grbavice dobacio i do polufinala Kupa UEFA gdje ih je zaustavio mađarski Videoton. Stoga je bio proglašen za najboljeg igrača Jugoslavije 1985. i 1986. godine. Tih godina nosio je igru Plavih, a suparnički igrači imali su mnogo probelema u nastojanjima da ga zaustave.
  2. Kada je počinjao karijeru uzori su mu bili, kako je naglašavao, tri igrača. Divio se tada nastupima Josipa Katalinskog, Vahidina Musemića i bravuroznim intervencijama Envera Marića. Prvi je nastupao u Željezničaru, Musemija u gradskom rivalu Sarajevu, dok je Mara tada bio među stativama Veleža.
  3. Baždarević je bio kapiten svih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, a može se pohvaliti da je bio kapiten u prvoj zvaničnoj kvalifikacionoj utakmici bh. reprezentacije protiv Grčke. Kada se zbroje nastupi u svim selekcijama Jugoslavije, prvi je na listi. Iza njega su Dragan Džajić i Zlatko Vujović..
  4. Može se pohvaliti da je 1985. godine izabran u UEFA dream team. Kako smo već spomenuli tih godina igrao je u životnoj formi i ne treba čuditi da je dobio ovo laskavo priznanje. Za sve postignuto u to vrijeme zaslužuje ”palac gore”.
  5. Nakon odlaska iz Doline ćupova briljirao je i u Francuskoj.Poslije sjajnih nastupa u dresu Sochauxa 1989.  Proglašen je za najboljeg stranog igrač francuske lige. Tako je i u zemlji Trikolora nastavio da niže uspjehe.
  6. Baždarević je 1983. godine trebao potpisati za ”splitske Bile”. Te sezone dobio je nagradu koju je davao Hajduk kao igrač koji najviše podsjeća na legendarnog Bernarda Vukasa. Poslije toga svi su u ovom klubu željeli da dođe na Poljud. Bilo je čak sve i dogovoreno. Međutim, kako je Meša kasnije podvlačio noćima poslije nije spavao i nešto mu nije dalo da ide u grad podno Marjana. Također, bio je i veliki pritisak od moćnih ljudi iz Sarajeva od Hamdije Omanovića i još nekih. Rekli su mu da ne smijem izdati svoj grad i klub. Tako je i odustao.
  7. Mnogi ne znaju da je Meša 1985. godine potpisao predugovor sa milanskim Interom. Ipak, sedam dana poslije toga dobio je poziv za vojsku. Plašili se se da ne pobjegne i pozvan je u JNA. Kasnije je prošao transfer.
  8. Legenda Želje dobitnik je brojnih nagrada grada Sarajeva, a osvojio je olimpijsku medalju igrajući za Plave. Također, bio je i najbolji sportista BiH. Uvijek je podvlačio kako je cijelo vrijeme imao veliku podršku supruge Marine koji je upoznao u avionu na relaciji Beograd – Sarajevo.
  9. Kao trener igrao je finale Lige prvaka Afrike (gdje je poražen) i proglašen je za najboljeg trenera u Tunisu 2005. godine. Osim toga, uvodio je francuske klubove u elitni razred, a sa bh. reprezentacijom je osvojio Kirin kup u Japanu, što je jedan od značajnijih uspjeha bh. selekcije. Meša je za reprezentaciju BiH igrao u ratu u humanitarnim utakmicama i direktno je učestvovao u stvaranju državnog tima.
  10. Ostaće zapisano kako je na kvalifikacionoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo 1990.godine u Sarajevu protiv reprezentacije Norveškepljunuo turskog sudiju Yusufa Namoglua, zbog čega je dobio direktan crveni karton, te je bio suspendovan sa Mundijala koji je održan prije 30 godina u Italiji. Osim njega, zbog suspenzije, izostao je i Zvonimir Boban.
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Drama u Hadžićima: Fudbaler Radnika se srušio na terenu

Marcelo Kurevija, defanzivac Radnika iz Hadžića, srušio se na...

Bivši košarkaš Cibone preminuo nakon borbe s opakom bolešću

Bivši košarkaš Cibone Corey Williams preminuo je u 46....

I to je BiH: Himna Bosne i Hercegovine izviždana uoči finalne utakmice Zrinjskog i Borca

Himna Bosne i Hercegovine je izviždana uoči početka prve...

Almir Kapić u Abu Dhabiju želi novi trofej u brazilskoj jiu-jitsi

Naš najbolji profesionalni borac u brazilskoj jiu-jitsi (BJJ) Almir...