Međunarodni sud pravde naredio Rusiji da trenutačno prekine invaziju na Ukrajinu

- Advertisement -

Međunarodni sud pravde (ICJ) u srijedu je naredio Rusiji da odmah prekine vojnu operaciju u Ukrajini.

– Ruska Federacija mora odmah obustaviti vojne operacije koje je započela 24. februara 2022. godine na teritoriji Ukrajine – rekao je sudački panel.

Dodali su da Rusija također mora osigurati da druge snage pod njenom kontrolom ili one koje imaju podršku Moskve prekinu sa vojnim operacijama. Sud je izrazio ,,duboku zabrinutost zbog ruske upotrebe sile u Ukrajini.”

– Sud je akutno svjestan razmjera ljudske tragedije u Ukrajini. Sud također izražava zabrinutost zbog upotrebe sile od strane Ruske Federacije u Ukrajini, što postavlja vrlo ozbiljna pitanja koja se tiču poštivanja međunarodnog prava – rekla je predsjedavajuća sutkinja Joan Donoghue čitajući sudsku odluku o privremenim mjerama.

Postupak pred ICJ-om inicirala je u februaru Ukrajina zatraživši od suda da naredi Moskvi da zaustavi invaziju.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća: Vozila smrskana, jedno završilo u kafani, poginula jedna osoba

Rusija je bojkotirala ročište održano prije desetak dana.

– Sud žali što se Ruska Federacija nije pojavila kao strana na ročištu – rekla je tada sutkinja Donoghue, koju je ruski ambasador u Nizozemskoj obavijestio da Rusija neće učestvovati u procesu.

– To što su ruska sjedišta u ovoj sudnici prazna puno toga nam govori – rekao je član ukrajinske delegacije Anton Korinevič.

Sud je u izricanju privremenih mjera naredio da se obje strane moraju suzdržati od bilo kakvih radnji koje bi mogle pogoršati spor ili otežati njegovo rješavanje.

Ipak, sudije su odbile da nalože Rusiji da ih izvještava o napretku provođenja odluke, ali međunarodni pravni akti obavezuju Rusiju da se povinuje ovoj odluci.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas i panika: Snažan zemljotres pogodio Filipine, ljudi vrištali i bježali iz trgovina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je to ,,potpunom pobjedom” i rekao da će Rusija biti dodatno izolirana ako odabere da se ogluši na odluku suda u Den Haagu.

Ukrajina je zahtjev ICJ-u podnijela 26. februara, dva dana nakon početka ruskog općeg napada, zatraživši da on hitno izda privremene mjere i naredi Rusiji da zaustavi invaziju, dok se ne izjasni o meritumu slučaja, što bi moglo potrajati godinama.

Međunarodni sud pravde (ICJ) osnovan je 1946. godine kako bi rješavao sporove između država. Njegove odluke su obavezujuće i na njih se ne može žaliti, ali sud nema mehanizme kojima može prisiliti države da se donešene odluke ispoštuju. Sud temelji svoje odluke na ugovorima i konvencijama. Ukrajina i Rusija potpisale su Konvenciju UN-a o genocidu 1948. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Detalji pretresa u Banjaluci: SIPA uhapsila bivšeg savjetnika Osmana Mehmedagića Osmice

Bivši savjetnik Osmana Mehmedagića Osmice, smijenjenog direktora OBA, Siniša...

Nova nesreća na gradilištu u Sarajevu: Poginuo muškarac

U sarajevskoj opštini Ilidža u Ulici Barska poginuo je...

Građani se mole za pomoć: U Sarajevu nestao Midhat Dedović (1961)

Gorska služba spašavanja Novi Grad Sarajevo objavila je da...

Upozorenje građanima: Jaki i olujni udari vjetra širom BiH

Federalna uprava civilne zaštite upozorava na jake i olujne...

Hapšenje i pretresi zbog droge

Pripadnici Policijske stanice Cazin lišili su slobode muškarca M.D.,...