Marković neće biti selektor košarkaša BiH, sačinjen okvirni spisak “interesantnih”

- Advertisement -

Stručni savjet Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (KS BiH) na jučerašnjoj sjednici, između ostalog, razmatrao je i imena kandidata za novog selektora seniorske muške bh. reprezentacije, odnosno potencijalnog stručnjaka za nasljednika Duška Ivanovića.

Savjet u sastavu Dragan Bajić, Tihomir Bubalo i Sulejman Begović, kako kažu, razmatrao je nekoliko opcija. Sačinjen je okvirni spisak “interesantnih kandidata za selektora”, koji bi u narednom periodu trebali biti predloženi Upravnom odboru u “raspadu”, trenutno nefunkcionalnom.

Po tri člana iz svakog naroda čine UO KS BiH, a među ostalima, sva tri iz reda Hrvata podnijela su ostavke, pa prema kontraverznom i nesportskom Statutu KS BiH ne mogu biti donošene odluke. Da stvar bude čudnija i da je svih devet članova UO KS BiH na okupu za odluku npr. o novom selektoru mora glasati njih šest, s tim da glasaju najmanje po dvojica iz jednog naroda. Takav Statut KS BiH je bez dileme protivan bilo kojem statutu neke od sportskih organizacija koji se i prema olimpijskoj povelji moraju temeljiti na sportskim principima načina odlučivanja (zbog sličnog statuta FIFA i UEFA 2011. godine suspendovali iz članstva Nogometni/Fudbalski savez BiH).

“Imali smo prvi sastanak u novom sazivu. Razmotrili smo situaciju kako funkcionirati kao Stručni savjet KS BiH u trenutnoj situaciji. Potom, napravili smo strategiju i predložit ćemo Upravnom odboru selekcije koje se trebaju takmičiti ovog ljeta. To su muška kadetska reprezentacija koja ide na Evropsko prvenstvo u Poljsku, U-17 selekcija na Svjetsko prvenstvo u Španiju, U-18 tim koji će igrati na EP A divizije u Turskoj, te seniori u kvalifikacijama za EP. Što se tiče žena juniorke su domaćini EP u diviziji B, pa bi i pored teške situacije bilo degutantno da domaćin ne nastupa. Isto tako, predložit ćemo da igra i U-20 ženska selekcija koja će biti učesnik A divizije EP, kao i seniorke koje nastupaju u tekućim kvalifikacijama za EP”, istakao je za Anadolu Agency (AA) Begović.

PROČITAJTE JOŠ:  Prije godinu napustio nas je legendarni Miroslav Ćiro Blažević

– Bajić za Bajića –

Na pitanje može li otkriti o kojim “interesantnim imenima za selektora muške seniorske reprezentacije BiH” su pričali Bajić, Bubalo i on na jučerašnjem sastanku, Begović je rekao:

“Nismo previše o imenima pričali. Kome smo mogli predložiti kandidate kada nema Upravnog odbora. Već kasnimo oko programa i priprema i izbora selektora, te se mi u Savjetu nadamo da će se ostatak UO što prije konstituisati jer kad im predložimo imena oni će morati sa njima pričati oko uslova rada. Na koncu oni će izabrati selektora među našim predloženim kandidatima”.

Potom, Begović je, ipak, odlučio donekle “otkriti karte”:

“Ono što vam sigurno mogu reći, vidim neki licitiraju sa njegovim imenom, je da Nenad Marković sada neće biti selektor BiH. Razgovarao sam sa njim i u ovom momentu na njega ne možemo računati, jer ima druge profesionalne i privatne obaveze. Razgovarat ćemo još sa nekim trenerima. No, zašto ne reći da nam je Dragan Bajić interesantan. On je trofejni trener Igokee, radi odličan posao. Interesantni su nam i Adis Bećiragić, Željko Lukajić, Damir Mulaomerović… Ima još nekih sa kojima mislimo obaviti razgovor, ali neka za sada to bude to što se javnosti tiče. Uglavnom, suzit ćemo krug u što skorijem roku i predati imena kandidata UO KS BiH”.

PROČITAJTE JOŠ:  Još jedan sjajan rezultat: Elvedina Muzaferija osvojila 18. mjesto u utrci spusta Svjetskog kupa

– Stojanović: Ne možemo ni test mečeve dogovarati –

Igor Stojanović, direktor košarkaških reprezentacija BiH nada se da će selektor biti što prije izabran, jer je nacionalni tim trenutno u “pat poziciji”.

“Već nakon izvlačenja grupa kvalifikacija za EP, tj. nakon što smo saznali da ćemo igrati protiv Švedske i Rusije, imali smo nekolicinu poziva za odigravanje pripremnih utakmica. Nismo ni tada ni do danas ništa mogli dogovarati, jer trebamo pod hitno novog selektora sa kojim bismo sačinili plan i program priprema za kvalifikacije koje startuju u avgustu. Trenutno niti znamo imamo li i kada ćemo imati selektora, imamo li i kada ćemo imati para za kvalifikacije, itd… Logično, bitno je da se što prije imenuje selektor. Onda o svemu drugom možemo pričati i razmišljati”, rekao je za Anadolu Agency Stojanović.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Irfan Smajlagić više nije selektor rukometaša BiH

Irfan Smajlagić ubuduće neće više obavljati dužnost selektora rukometne...

Košarkaši BiH večeras traže pobjedu protiv Francuske

Večeras se u Tuzli igra meč drugog kola kvalifikacija...

Užasna scena u Francuskoj: Fudbaler završio u komi u 34. sekundi utakmice

Napadač Bordeauxa Albert Elis (28) zadobio je težak udarac...

Veliki uspjeh: Bh. borac Sanjin Husić Alihodžić je profesionalni prvak Evrope

Član kluba borilačkih vještina “Gazija” Sarajevo Sanjin Husić Alihodžić,...

Lana Pudar predložena za dobitnicu Grba grada Banja Luka

Najbolja bh. sportistkinja Lana Pudar (18) predložena za ovogodišnju...