Ugrožena vrsta guštera u bečkoj “Kući mora”

- Advertisement -

Kineski krokodilski gušter (Shinisaurus crocodilurus) pripada najrjeđoj vrsti reptila na svijetu. Dug je oko 40-45cm i uglavnom smeđe boje, a naziv je dobio po repu koji podsjeća na krokodilski.

  1. godine ovaj gušter je uvršten u Vašingtonski sporazum o zaštiti životinja (CITES) kada je postojalo svega oko 2.500 primjeraka na zemlji, a u januaru ove godine kineski krokodilski gušteri su uvršteni na najveći stepen zaštite, jer su od svih životinja na zemlji pod najvećom prijetnjom od izumiranja. Glavni razlog njihovog izumiranja su uništenje njihovog životnog prostora, te lov u svrhu prodaje i medicine.
PROČITAJTE JOŠ:  U Doboju uhapšena dva pješaka jer su odbili test na drogu

Nekoliko primjeraka ove rijetke vrste se nalazi i u Beču u “Kući mora” odakle su mnogobrojnim zoološkim vrtovima širom Evrope proslijeđeni mladunci, kako bi bio osnovan projekat njihovog uzgoja. “Mi smo se bojali predstojećeg izumiranja kineskog krokodilskog guštera, te smo se još prethodnih godina posvetili očuvanju ove vrste”, izjavili su iz ovog bečkog zoološkog vrta.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

KrokodilschwanzechseBaby-GüntherHulla

Krokodilschwanzechse-GüntherHulla (1)

“Kuća mora” (Haus des Meeres) se nalazi u samom centru glavnog grada Austrije. Smještena je na površini od 4.000m2 u topovskom tornju iz Drugog svjetskog rata, u čemu leži i njena posebnost. Trenutno ima preko 10.000 životinjskih primjeraka. Najveći dio ovog zoološkog vrta zauzima tzv. Atlantski tunel sa florom i faunom iz Sredozemnog mora i drugih slanih i slatkih voda. Pomenuti tunel je dug 10 metara i ima zapreminu od čak 500.000 litara.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...