U Sarajevu preminuo bh. glumac Dragan Jovičić

- Advertisement -

Poznati bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac Dragan Jovičić preminuo je sinoć u izolatoriju Klinike za plućne bolesnike “Podhrastovi” u Sarajevu, gdje se liječio od bolesti izazavane koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Jovičić je rođen u Rogatici 22. novembra 1953. godine, a bio je i direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine, ansambla čiji je i član. Osim u pozorišnim predstavama, ovaj sjajni glumac će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima.

Jovičić će ostati upamćen po ulogama sa samog početka karijere, koje su na određeni način obilježile njegov glumački opus, a među njima je ostvarenje “Kože” s početka 80-ih koji je ostavio izuzetan trag u TV produkciji, a u kojem je kao Adem igrao s Rejhanom Demirdžićem. Publika će se Jovičića rado sjećati i po ulozi Stojana u “Porobdžijama”.

PROČITAJTE JOŠ:  Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Svoj trajni povratak u pozorište započinje u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjaluci i iz tog perioda ostala je za pamćenje njegova nevjerovatna kreacija lika Volođe u Velikom briljantnom valceru slovenačkog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića, a on se uvijek rado sjećao i lika Ivana u Metastabilnom Graalu kako je to spominjao u brojnim razgovorima.

U Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge. Na toj sceni je odigrao mnoge predstave, međutim, posebno se izdvaja njegovo uspješno ostvarenje naslovnog lika u Husein-kapetanu Gradaščeviću Ahmeda Muratbegovića u režiji Gradimira Gojera.

PROČITAJTE JOŠ:  Niže cijene povratne karte za Trebevićku žičaru

Ostat će upamćen i kao prvak drame Kamernog teatra 55, nagrađivanog na brojnim festivalima, a posebno kroz predstavu “Ay, Carmela”.

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” Grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajni kolaps zbog nesreće na Baščaršiji

Nešto poslije 16 sati kod Careve ćuprije desila se...

Na Alipašinom Polju gorio ugostiteljski objekat

U sarajevskom naselju Alipašino Polje došlo je do požara...

Detalji tragične nesreće kod Kotor Varoša: Poginula trudnica

U saobraćajnoj nesreći kod Kotor Varoša danas je poginula...

Stravična nesreća: U sudaru poginuo maloljetnik

U mjestu Živinice kod Dervente, na magistralnom putu Doboj...

Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu

Teška nesreća desila se danas u mjestu Puking, u...